за основата:
150 г пълнозърнести крекери
110 г краве масло
50 г печени орехи (със сол)
2 с. л. кафява захар
1 ч. л. сух джинджифил
1 ч. л. канела
за крема:
600 г крем сирене
400 г печена тиква
190 г захар
150 г черен шоколад
10 г бурбонска ванилова захар
4 яйца
1/2 ч. л. сух джинджифил
1/2 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Крекерите за основата се натрошават добре или се смилат. Смесват се с разтопеното масло, канелата, джинджифила и захарта.
Прибавят се и накълцаните орехи. Сместа се изсипва във форма за торта с диаметър 23 см, застлана с пергаментова хартия, като се притиска добре.
Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се и се охлажда.
Шоколадът за крема се разтопява. Тиквата се пюрира и се прецежда. Крем сиренето се разбива със захарта и яйцата за много кратко, овкусява се с ванилова захар.
Около една чаша от крема се смесва с разтопения шоколад и се овкусява с канелата. Останалият крем се разбърква с тиквеното пюре и джинджифила.
Тиквеният крем се излива върху основата. Следва шоколадовият крем, слек което се заравнява.
Чийзкейкът се пече около 50 минути в загрята на 150 градуса.
Когато е готов, се оставя във фурната, да се охлади напълно. Изважда се и се прибира в хладилник за 6 часа.
- Карамелени кубчета от тиква
- Киш с риба тон, праз и тиква
- Разядка с тиква за 20 минути
- Постна питка с тиква
- Кекс от тиква