Татлии

Традиционен десерт от Хасково и Пещера

4.5 от общо 2 гласа
55 мин.
Необходими продукти

брашно - 500 гр  

масло - 250 гр  

захар - 400 гр  

вода - 400 мл

лимонов сок - 1 супена лъжица  

пръчка канела по желание

Простичките, но много вкусни татлии са традиционен български десерт, който е особено характерен за района на Хасково и Пещера. 

Както всички стари десерти, и за тях не са нужни много продукти – само масло и брашно. Ароматът, който се носи от тях, когато са във фурната, обаче е вълшебен и той идва тъкмо от маслото, обясняват от Mate Kitchen.

Тези татлии всъщност са масленки в най-чист вид, без аромати и набухватели и никакви други добавки. Ако искате, може да сложите ванилия или лимонова кора в тестото, но и без аромати са си прекрасни.

В рецептурниците няма точен размер за татлиите и като цяло те са по-големички, защото това е по-грубоват, домашен десерт. Ще ви трябва малко повече сила, за да разточите тестото, което става доста плътно и твърдо. Това е и причината то да не търпи някаква специална декорация. Може да си вземете вилица и да направите с нея каквито шарки ви харесва, но това наистина е максимумът.

Тъй като имат плътна структура, на татлиите им трябва повече време да се напоят със сиропа. Това значи, че ще трябва да поизчакате, преди да си ги хапнете, предупреждават от Mate Kitchen. Най-добре ги направете вечерта, сиропирайте ги и оставете да дръпнат през нощта. Така чакането няма да е толкова мъчително. Разбира се, като при всички сиропирани десерти, и тук се следва универсалното правило – студен сироп върху горещ сладкиш или горещ сироп върху студен сладкиш. Има само една особеност и това е гъстотата на сиропа. За тази рецепта той трябва да е по-рядък и затова захарта и водата са в съотношение 1:1.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете маслото на кубчета и го оставете да се размекне на стайна температура.

2. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете в него маслото. За да може по-лесно да замесите тестото, смачкайте всяко кубче с ръка.

3. От брашното и маслото замесете тесто. от топлината на ръцете маслото ще се отпусне и ще събере брашното, а тестото постепенно ще омекне.

4. Разстелете тестото на правоъгълен лист с дебелина около 1,5 - 2 см върху работната повърхност и го разрежете на 9 парчета. Вземете всяко от парчетата и с пръсти заоблете ъглите му, така че да се получи овална сладка.

5. С помощта на вилица декорирайте сладките по ваш вкус и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.

6. Печете татлиите на 180 градуса докато се зачервят. След товаги извадете от фурната и ги оставете да се охладят.

7. През това време сложете тенджера на котлона налейте вода, изсипете захарта и сложете да заври. Бъркайте, за да може захарта да се разтвори напълно. По желание може да овкусите сиропа с една пръчка канела и лимонов сок.

8. Щом сиропът започне да се стича на непрекъсната струя от лъжицата, го дръпнете от котлона.

9. Прехвърлете изстиналите татлии в по-дълбока тава и ги залейте с горещия сироп. Оставете ги да се напоят добре, най-добре за една нощ, и ги поднесете с чаша кафе. По желание може да ги поръсите с натрошен шамфъстък.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти