Постна крем супа с кестени

Идеален вкус за късна есен

5 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти

кестени - 600 гр

лук - 1 глава

червени чушки - 1 бр.

моркови - 2 бр.

чесън - 3 скилидки

олио - 50 мл

суха мащерка - 1 ч.л.

сух магданоз - 1 ч.л.

сол на вкус

черен пипер на вкус

Едва ли сте опитвали често кестени в ястия - те не са така характерни за нашата кухня, за разлика от Южна Европа, Китай и Япония, където ги тачат особено много.

Причината за това е тяхната висока хранителна стойност. Кестените са бедни на мазнини, но в същото време съдържат два пъти повече нишесте от картофите, откъдето и техният засищащ ефект, разказват кулинарите от Mate Kitchen. Освен това са богати на витамин С, калий и фосфор. С тях може да се направи не само крем супа от кестени, но и яхния. Подходящи са за готвене с месо (припомнете си прочутата пуйка с кестени), дори да се смелят на кестеново брашно, с което да се приготвят различни печива и десерти. Характерният им сладникав вкус е това, което ги прави толкова примамливи.

За късната есен Mate Kitchen предлага да ги включите в менюто си с тази рецепта за крем супа. Тя е питателна, с нежна консистенция и фин аромат, който тук се подчертава само с малко мащерка и сух магданоз. Когато я поднасяте, по желание може да добавите и крутони, но не ги подправяйте допълнително, за да не изместите фокуса. Може само да ги посолите. Другият вариант е препечената филийка, върху която за разкош можете да настържете пармезан и така да запечете. Ще добави аромат и соленост.

Начин на приготвяне:

1. Сложете кестените в касерола, залейте ги с вода и ги сварете за около 20 минути.

2. През това време почистете лука, морковите, чушката и чесъна и ги нарежете на дребно.

3. След като кестените се сварят, ги дръпнете встрани да изстинат и да ги почистите, а на котлона сложете дълбок тиган, налейте олиото и задушете зеленчуците. От време на време разбърквайте.

4. Прибавете в тигана почистените кестени, разбъркайте добре и налейте гореща вода, така че да покрие продуктите. Подправете със сол, черен пипер, мащерка и магданоз и оставете да се вари на умерен огън, докато зеленчуците се сготвят напълно.

5. Накрая пасирайте до гладкост и поднесете. По желание може да предложите крутони.

Внимание: Съдържа сух магданоз, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти