Създадено за Dr. Oetker

Сос за месо от сини сливи и люти чушки

Сос за месо от сини сливи и люти чушки

5 от общо 1 гласа
65 мин.
Необходими продукти

сини сливи - 1,2 кг 

червен лук - 300 гр 

захар - 300 гр 

балсамов оцет - 150 мл 

порто - 220 мл 

люти чушки - 4-5 бр 

сол - 1/2 ч.л.

черен пипер - 1/3 ч.л.

бахар - 10 зърна 

дафинов лист - 3 бр 

Gelfix Extra Dr. Oetker - 20 гр

От какво се прави сос за месо? Много от вас тук ще изброят соковете, които са се отделили в тавата по време на печенето, масло, вино, печени зеленчуци, чесън, брашно, подправки, плодов сок или оцет. Към всички тези продукти ние ще добавим още един – плодове, и по-специално сини сливи. Преди да погледнете скептично, се сетете за традиционното телешко със сини сливи, за сармите, в които се добавят нарязани сини сливи, за хапките от бекон със сини сливи, които сме ви показвали…

Съчетанието от месо с плод е класическо, вкусно и запомнящо се. И понеже ние го харесваме много, сме намерили начин да съхраним богатството на летните плодове за зимата в този разкошен сос за месо със сини сливи и люти чушки. За да не губим от свежестта на плодовете, времето за варене е по-малко, но успяхме да получим нужната ни гъстота с помощта на Gelfix Extra Dr. Oetker. Той осигурява точната пропорция между цитрусов пектин и естествена лимонена киселина, които са нужни да стегнат соса.

И тъй като стана въпрос за пропорции, искаме да обърнем специално внимание на лютите чушки в рецептата. Сосът е изключително балансиран – сладко, кисело, люто са в пълна хармония. Но ако вие обичате да усещате лютата острота, може да не махате семките на чушлетата. Или поне не на всички. Оставяме този избор на вас.

Сосът е пикантен и богат на вкусове, което го прави подходящ изключително за червени меса. Подхожда особено много на свинско и телешко, които се съчетават много добре с плодове – сини сливи, ябълки, боровинки и т.н.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. В блендер сложете почистените от дръжките и семките люти чушки, обеления и нарязан на едро червен лук и измитите и обезкостени сини сливи. Блендирайте до хомогенност.

2. Прехвърлете полученото пюре в тенджера и го сложете на котлона да се вари на умерен огън. След като заври, налейте портото и разбъркайте.

3. Добавете захарта, в която сте разбъркали Gelfix extra на Dr. Oetker, и отново разбъркайте. След като сосът поври няколко минути, овкусете с всички подправки.

4. Налейте балсамовия оцет, дръпнете от котлона и напълнете соса в сухи бурканчето с винтови капачки. Обърнете бурканчетата с капачките надолу и ги оставете така за около 30 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти