Пикантна разядка с кисело зеле

Вкусно ястие за трапезата на Бъдни вечер

3 от общо 4 гласа
15 мин.
Необходими продукти

кисело зеле - 1/2 бр.

праз - 1 стрък 

чесън - 4 скилидки

суха люта чушка или чили - 2 бр.

зелев сок - 1 л 

олио - 30 мл 

В някои краища на България тази разядка с кисело зеле е сред задължителните ястия на трапезата на Бъдни вечер. Онези, за които зимното препиване не е изключение, ще я нарекат бульон трезве. Според нас това е доста по-добра и богата версия на бульон трезве.

Всъщност, тази разядка на Mate Kitchen е много добро мезе за ракия и страхотна компания за по-мазничкото печено свинско. Може да се хапва и само с препечени филийки – въпрос на лични предпочитания. И въобще не е запазена само за периода на коледните празници. Напротив! Докато има кисело зеле и бистър зелев сок, купичката с пикантна разядка може да е постоянно на масата. Колко лютива да е, решавате вие.

Рецептата е изключително проста и се приготвя за не повече от 15 минути. Тя съчетава съвсем типични зимни български вкусове – праз, чесън, люти чушки, кисело зеле. Колкото повече престояват те в зелевия сок, толкова повече го насищат с вкус и аромат. Ако сте ценител на добрата стара класика, гарантирано ще ви се услади. Задължително я хапвайте студена. Наздраве!

Начин на приготвяне:

1. Нарежете зелето и праза на много ситно. Накълцайте чесъна. Сложете всичко в купа или подходяща тенджерка.

2. Запечете леко сухите люти чушки, за да освободят аромата си и ги натрошете върху останалите продукти. Вместо тях можете да ползвате чили.

3. Разбъркайте добре и добавете олиото. Налейте зелевия сок и отново разбъркайте. Разядката трябва да е с консистенцията на супа.

4. Преди да сервирате разядката с кисело зеле, я оставете в хладилника за поне час, за да се смесят вкусовете. Най-вкусна е на следващия ден.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти