Карамелизирани моркови с печени лешници

Предястие от от Близкия изток

0 от общо 0 гласа
30 мин.
Необходими продукти

4 пресни моркова

5 дафинови листа

5 скилидки чесън

морска сол

35 г печен сусам

50 г печени лешници

щипка червен пипер Алепо

60 г масло

зехтин екстра върджин

150 г меласа от рожков

100 мл сусамов тахан

200 мл кисело мляко

магданоз, мента, копър

Начин на приготвяне:

1. Почистете и обелете морковите. В съд с вряща вода пуснете дафиновите листа, обелените скилидки чесън и добавете щипка сол. Пуснете морковите вътре и варете 5-6 минути. Извадете морковите и ги поставете веднага в съд със студена вода и лед. След 1-2 минути ги извадете и подсушете.

2. В чопър смелете белените печени лешници, не съвсем фино. В купичка сипете 3/4 от смлените лешници и 1/4 от печения сусам. Добавете червения пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.

3. В тиган сипете 3 с.л. зехтин и маслото. Щом то се разтопи, добавете меласата от рожков и разбъркайте. Щом меласата започне да бълбука и леко да се втвърдява, сложете целите моркови в тигана. Хубаво ги покрийте с карамела.

4. Прехвърлете морковите един по един в дълбока чиния и ги поръсете и оваляйте добре в сместа от лешници и сусам. Нарежете морковите на дебели кръгчета.

5. На дъното на голяма чиния поръсете тахан, а след това кисело мляко. Подредете парченцата моркови с отрязаната страна нагоре. Поръсете с малко зехтин, листенца магданоз, мента, копър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти