Заешка яхния с дижонска горчица

Засищаща рецепта за зимния сезон

3.33 от общо 3 гласа
Необходими продукти

2 млади заека х 700 г

3 с.л. дижонска горчица

50 г патешка мас или пречистено масло

200 мл бяло сухо вино

1 глава лук

2 скилидки чесън

100 г пушен бекон

1 пълна с.л. брашно

500 мл пилешки бульон

6-7 стръка пресен естрагон

60 г крем фреш или заквасена сметана

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Отделете предните и задни бутчета на всеки заек. Гърдите може да добавите към домашно приготвения пилешки бульон*.

2. Поставете бутчетата в тавичка и ги намажете с горчица. Поставете ги  в хладилник за 4 часа.

3. В огнеупорна тенджера разтопете патешката мас или пречистено масло и запечатайте бутчетата на две порции, по 1 минута от всяка страна. Извадете ги в чиния.

4. Добавете още мазнина в тенджерата и в нея запържете нарязаните на ситно лук и чесън. Добавете и нарязания на дребни кубчета бекон. Щом лукът омекне, добавете бялото вино и изчакайте сместа да заври. Добавете брашното и разбъркайте за минута. Постепенно добавете прецедения пилешки бульон, като разбърквате, за да не се образуват бучки. Овкусете със сол и черен пипер. Върнете бутчетата в тенджерата. Захлупете и изчакайте да заври. Прехвърлете в предварително загрята на 160 градуса фурна  за 75 минути, докато месото пада от кокала.

5. Извадете заешкото месо от тенджерата в чиния и го покрийте с алуминиево фолио. Поставете тенджерата върху котлон и добавете нарязаните листа естрагон, крем фреш и останалата горчица. Поставете бутчетата отново в тенджерата и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Сервирайте топлата заешка яхния в затоплени дълбоки чинии.

*За да направите домашен пилешки бульон, сложете 1.5 кг. пилешки кости или 450 г пилешки бутчета, крилца и кости от печено пиле в голяма тенджера и ги залейте с 2, 25 литра вода. Добавете почистени и нарязани на едро морков, 2 стръка целина, 2 стръка праз, 2 дафинови листа и 2 стръка мащерка. Щом сместа заври, намалете веднага и оставете да къкри. Оберете образувалата се пяна на повърхността и гответе на много слаб огън 2 часа.  Важно е бульонът да не завира отново. Прецедете бульона. По желание върнете прецедения бульон на котлона, за да се сгъсти още.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти