Рибай стек на барбекю

Сочно и неустоимо

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

600 г рибай стек с кост (на стайна температура)

20 мл олио

150 г масло

2 скилидки чесън

2 стръка розмарин

2 стръка мащерка

1 лимон, сок

За соса:

125 г горгонзола

100 мл заквасена сметана

50 г майонеза

щипка сол и кайенски пипер

1 с.л. див лук

За печените картофи:

300 г пресни картофи

2 с.л. олио

2 с.л. сол

Допълнително:

8 бр. зелени аспержи

1 връзка кресон

Това е рецепта за телешки стек с богата гарнитура, приготвени на барбекю. Пресните картофи се пекат направо в жарта, а стекът - върху добре загрята скара.

Начин на приготвяне:

1. Поставете добре измитите и подсушени картофи в тавичка и ги поръсете обилно със сол и олио. Хубаво втрийте мазнината и солта във всеки картоф. Поставете картофите в жаравата на барбекюто. Печете картофите 25 минути, като от време на време ги обръщате.

2. Поръсете обилно със сол и олио стека. Поставете го на най-горещото място на барбекюто. Ако ползвате барбекю с капак, нагласете на 200 градуса. Печете 10 минути стека, след това обърнете и печете още 10 минути. Проверете вътрешната температура на месото с помощта на термометър – в средата на стека тя трябва да е 40 градуса. Дръпнете стека и го оставете да почине 15-20 минути. Докато почива месото, температурата му ще достигне поне 55 градуса.

3. За соса разтопете маслото на умерен огън и добавете в него смачканите небелени скилидки чесън и целите стръкове розмарин и мащерка. Дръпнете от котлона и добавете лимонов сок и овкусете със сол. Охладете соса в хладилник.

4. Полейте изпечената пържола с масления сос. Намажете и картофите с останалото разтопено масло.

5. Пригответе сос като смесите майонезата и заквасената сметана. Добавете начупеното на парченца синьо сирене и разбъркайте. Добавете нарязания на ситно див лук и овкусете с кайенски пипер и щипка сол. Разбъркайте добре.

6. Отрежете 5-6 см от долната част на аспержите и ги поставете в тапичка. Поръсете обилно с останалото разтопено масло и със сол. Оваляйте аспержите добре и ги поставете върху горещото барбекю. Гответе 5 минути, като ги завъртите 1-2 пъти.

7. Нарежете стека на филии и ги поставете в голяма чиния. Гарнирайте с аспержи, печени картофи и сос със синьо сирене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти