Пилешки дробчета върху ризото с лук

Апетитно основно

2 от общо 4 гласа
60 мин.
Необходими продукти

200 г ориз „Арборио“
100 г сирене „Пармезан“
100 г краве масло
600 мл пилешки бульон (горещ)
150 мл бяло вино
1/4 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за дробчетата:
600 г пилешки дробчета
50 г краве масло
100 мл пилешки бульон
50 мл бренди
1 връзка леворда (див чесън)
1 връзка пресен лук
4 стръка мащерка
2 с. л. зехтин
1 с. л. сос „Уорчестър“
сол и черен пипер на вкус
за мармалада от лук:
5 глави червен лук (600 г)
200 мл червено десертно вино
100 мл балсамов оцет
50 г краве масло
3 с. л. захар
2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

Лукът за мармалада се нарязва на тънки полумесеци и се готви в сгорещения зехтин, докато омекне и започне да се карамелизира. Поръсва се със захарта и се оставя да се карамелизира. 

Сипва се оцетът и щом се течността се изпари, се налива виното. Готви се, докато се редуцира. Дърпа се от котлона и се разбърква със студеното масло. 

Лукът и чесънът за ризотото се нарязват на ситно и се запържват в зехтина, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Прибавя се оризът и се пържи около минута при непрекъснато бъркане. 

Налива се виното. Щом оризът го абсорбира, постепенно и при непрекъснато бъркане се добавя горещият бульон. 

Когато оризът стане готов, се дърпа от котлона и се разбърква с 60 г мармалад от лук, маслото, настъргания пармезан, наситнения магданоз, сол и черен пипер. Дробчетата се почистват и се запържват в зехтина на умерен огън до златисто, на няколко пъти. Изваждат се. 

В същия съд се слага маслото и се запържва наситненият лук. След около минута се връщат дробчетата, наливат се брендито (по желание се фламбира) и пилешкият бульон. 

Овкусява се със соса „Уорчестър“, сол, черен пипер и мащерка. Дърпат се от котлона и се прибавя наситнената леворда. Ризотото се сервира с дробчетата. 

Други рецепти:

Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти