Създадено за Krina

Паеля с ориз бомба, пиле и чоризо

Tайната на сочното и вкусно ястие са специалните зрънца ориз бомба

0 от общо 0 гласа
85 мин.
Необходими продукти

ориз Бомба Крина - 350 гр 

чоризо - 200 гр 

пилешки бутчета - 2 бр.

лук малки - 2 глави 

камби - 2 бр.

чесън - 3 скилидки 

лимони - 1 бр.

магданоз - 1 връзка 

куркума - 1 кафена лъжичка 

червен пипер - 1 ч.л. 

шафран - 1 щипка 

зехтин - 60 мл 

пилешки бульон - 1 л

сол на вкус

черен пипер на вкус

В името на готварската честност трябва да кажем, че важното, когато правите паеля, е не какви са продуктите в нея, а да ползвате ориз бомба. Защо? Защото в оригиналния си вид паелята е селско ястие. Хората си я приготвяли, след като се връщали изморени от работа на полето и затова слагали в нея каквото се намирало вкъщи. Зеленчуци, бобови, месо, риба…

Малката тайна винаги да се получава еднакво сочно и вкусно ястие са тези специални зрънца ориз бомба. Те поемат и задържат до три пъти повече течност от собствения си обем, без обаче да се пукнат. Нито се разкашкват, нито се слепват. В резултат на това готовата паеля е сочна, без да е кремообразна. Това всъщност е и причината да няма една “оригинална” рецепта за паеля. Просто те всички са оригинални, стига да се ползва правилният ориз.

Тук съчетаваме типично испанския вкус на чоризо с по-неутралното пилешко месо, лук, сладки камби и чесън. Красивият наситен жълт цвят идва от шафрана и куркумата, които придават и от своя характерен вкус. Ако въображението ви е будно, можете да импровизирате без ограничения.

Когато имате правилния ориз, да си направите истинска испанска паеля е повече от лесно. Не забравяйте накрая да поръсите обилно с магданоз и да изцедите достатъчно лимонов сок, за да си подарите максимална наслада с всяка хапка. Опитайте, вкусът е неустоим! Ще чакаме да споделите впечатленията си.

Начин на приготвяне:

1. В тиган за паеля или тенджера загрейте мазнината и задушете нарязаното на късчета пилешко месо до полуготовност, след което го извадете в чиния и отделете встрани.

2. В същата мазнина задушете нарязания лук, чесъна и чушките, нарязани на ивици, за около 10-12 минути.

3. Прибавете нарязаното на кръгчета чоризо, а след 4-5 минути сипете ориза, разбъркайте и върнете пилешкото в тигана. Разбъркайте добре и подправете със сол, черен и червен пипер.

4. След 2-3 минути добавете топлия пилешки бульон, в който предварително сте разтворили куркумата и шафрана. Ако съдът не може да поеме цялото количество бульон наведнъж, прибавяйте го на части.

5. След като ястието е вряло 20-25 минути и оризът е поел цялата течност, подправете със ситно нарязан магданоз, разбъркайте, дръпнете от котлона и изцедете отгоре лимоновия сок.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти