Кюфтета по чирпански

Любима традиционна рецепта

5 от общо 1 гласа
50 мин.
Необходими продукти

За кюфтетата:

кайма смес - 750 грама 

яйца - 1 бр.

лук - 1/2 глава

галета - 2 с.л. 

чубрица - 1 ч.л. 

булгур по желание - 50 гр 

брашно - 50 грама

сол на вкус

За соса:

лук - 1 глава 

картофи - 3 бр.

червени чушки - 1 бр.

зелени чушки - 1 бр.

моркови - 2 бр.

магданоз - 3 стръка

доматено пюре - 2 с.л.

червен пипер - 1 ч.л.

чубрица - 1 ч.л. 

олио - 50 мл

сол на вкус

Рецептата на Mate Kitchen за кюфтета по чирпански е проста и лесна за приготвяне, а освен това е икономична. Това, което ние добавихме към класическия списък с продукти за кюфтенцата, е накиснат във вода и набъбнал булгур. Той ги прави по-пухкави и им придава допълнителен вкус. Обичаме да заместваме с него ориза в пълнените чушки, добавяме го и в лятната салата от краставици и домати. Ако досега не сте готвили с булгур, дайте му шанс и опитайте. Вкусът му е по-плътен от този на ориза и в същото време е много лек. В комбинация с кайма е много приятен.

Соса може да обогатите, като добавите два-три дафинови листа и едно-две зрънца бахар.

Ние обичаме топлите кюфтета по чирпански с нещо лютичко и повече мек хляб, за да има за топене. Ако сте пропуснали да се снабдите с лютиви чушлета, в краен случай и някоя и друга скилидка чесън ще свърши работа.

Начин на приготвяне:

За кюфтетата

1. Накиснете булгура за вашите кюфтета по чирпански в гореща вода.

2. Омесете каймата с яйцето, нарязания на ситно лук, галетата, чубрицата и малко сол. Оформете кюфтета и ги оваляйте в брашно.

3. Пуснете кюфтетата в кипяща вода за около 3 минути, след което ги извадете с решетъчна лъжица и ги оставете настрани.

За соса

4. Нарежете лука на ситно и го запържете в тенджера със сгорещено олио.

5. Прибавете нарязаните на кубчета моркови, картофи и чушките, нарязани на едри парчета.

6. Задушете зеленчуците около 3 минути на тих огън, след което ги поръсете с червения пипер. Залейте ги с чаша и половина гореща вода и ги посолете.

7. Прибавете разтвореното в чаша хладка вода доматено пюре и отново разбъркайте.

8. Към соса прибавете кюфтетата и варете още 20-25 минути на тих огън.

9. След това подправете с чубрицата и нарязаните листа целина. Варете още 5 минути.

10. Поднесете вкусните кюфтета по чирпански поръсени със ситно нарязан магданоз.

Внимание: Съдържа доматено пюре, яйца и брашно, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти