Създадено за Krina

Кисело зеле с нахут и български ориз

Вкусна идея за предпразничния сезон на постите

5 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти

кисело зеле - 1,5 кг 

сварен нахут - 1 буркан 

български ориз Крина - 200 гр 

лук - 1 глава 

моркови - 2 бр.

доматено пюре - 5 с.л. 

олио - 100 мл 

дафинов лист - 2-3 бр.

червен пипер - 1 ч.л. 

черен пипер на вкус

Кисело зеле с ориз е една от най-обичаните български рецепти. И особено тачена по време на зимните пости, защото с нея на практика създаваме от нищо нещо. Кисело зеле, ориз, лук, морков, малко домати, олио и подправки – все продукти, които обичайно се намират във всеки български дом, а финалът е чудно вкусен. Този път, за да е още по-питателно ястието, добавихме в него и малко сварен нахут.

Тази рецепта за кисело зеле с нахут и ориз „Имало едно време…“ е всъщност повод да направим кратка ретроспективна разходка в златните години на българското оризопроизводство. През 80-те години на XX век, съвсем не толкова отдавна, в България се засяваха по 250 хил. дка ориз годишно, основно по поречието на реките Марица и Тунджа. През 90-те години обаче оризопроизводството намаля до едва 14 хил. дка през 1995 г. След 2000 г. започна постепенно възраждане на сектора и днес са възстановени половината от обработваемите площи от онзи „златен“ период.

Серията „Имало едно време…“ от „Крина“ предлага български ориз, произведен в района на Пазарджик. Той е подходящ за любимите ни традиционни български рецепти – пълнени чушки, пиле или свинско с ориз, дроб сарма, мляко с ориз, лозови и зелеви сарми.

Ние решихме да направим нещо, което е подходящо за предпразничния сезон на постите. Ако не сте стриктни в тези ограничения, може да си сготвите великолепни сарми с месо.

Припомнете си онзи вкус, който толкова обичахме като деца!

Начин на приготвяне:

1. Загрейте мазнината в тенджера и задушете настърганите моркови и ситно нарязания лук.

2. След като омекнат, към тях сипете български ориз „Крина“, задушете за 4-5 минути, след което прибавете доматеното пюре и червения пипер. Разбъркайте и гответе още 4-5 минути.

3. През това време нарежете киселото зеле и щом сте готови, го добавете при зеленчуците и ориза.

4. Налейте 400 мл гореща вода, подправете с дафинов лист и варете докато течността се абсорбира.

5. Прибавете отцедения нахут, налейте 200 мл гореща вода и варете докато оризът поеме цялата течност и се сготви.

6. Накрая подправете с черен пипер и сол и поднесете.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти