Кьонигсбергски кюфтета

Няма как да не добавим и чаша вино

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

400 г смляно месо от свинска плешка
400 г смляно месо от телешки врат
200 г заквасена сметана
60 г краве масло
40 г брашно
1,5 л телешки бульон
250 мл сухо бяло вино
4 филета аншоа
2 филии бял хляб (без кора)
2 глави лук
2 жълтъка
1 лимон
1 дафинов лист
2 ч. л. каперси
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
сол и смлян черен пипер на вкус
за гарниране:
800 г сварени картофи

Начин на приготвяне:

Хлябът се накисва във вода.

Едната глава лук се наситнява и се запържва в около 20 г масло, докато омекне, оставя се да се охлади.

Двата вида кaйма се смесват с отцедения хляб, жълтъците, запържения лук, настърганата лимонова кора, наситнената аншоа, сол и черен пипер на вкус.

От сместа се оформят средно големи кюфтета.

Бульонът се загрява и в него се слагат другата глава лук, нарязана на кубчета, дафиновият лист, сол и зърната черен пипер. Щом кипне, силата на огъня се намалява.

В къкрещата течност се пускат кюфтетата, като водата не трябва да кипи, защото кюфтетата може да се разпаднат. Варят се около 10 минути и се изваждат, а бульонът се прецежда.

Брашното за соса се запържва в останалото масло, до златисто. Добавят се накълцаните каперси, наливат се виното и 500 мл от бульона.

Посолява се и се готви, докато се сгъсти. След това се прибавят сметаната и 1–2 с. л. лимонов сок.

Кюфтетата се поднасят в дълбоки чинии, залети със соса и гарнирани със сварени картофи.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Съветски бургери
Кюфтета по чирпански
Кюфтета и тирамису
Кюфтета от фиде
Пълнени кюфтета с гъби и сметана

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

За какво използвате лятото?