Дроб сарма с булгур

По Великденски

Дроб сарма с булгур
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Необичайното представяне на традиционната дроб сарма обогатява познатия ѝ вкус със свежестта и полезните свойства на пролетните тиквички.

Необходими продукти за 4 порции:
500 г агнешки дреболии
1 ч. ч. арабски булгур
2 с. л. зехтин
1 с. л. масло
1 връзка пресен лук, ситно нарязан
1 морков, ситно нарязан
3 с. л. джоджен, ситно нарязан
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
3 с. л. копър, ситно нарязан
4 тиквички, по желание
сол, пипер и лимонов сок на вкус

За заливката:
2 яйца
200 г заквасена сметана
100 г настърган овчи кашкавал

Начин на приготвяне:
1. Дреболиите се измиват, заливат се 2 л студена вода и се слагат да заврат. Ако има черен дроб, той се отделя и се нарязва на кубчета. Докато дреболиите врат, пяната се от повърхността се обира периодично. Посоляват се с 1 с. л. сол и се оставят да се доварят на тих огън, докато омекнат. Нарязват се на ситно. Бульонът се запазва.

2. Черният дроб се слага в 1 с. л. загрят зехтин на силен огън. Разбърква се, докато леко се зачерви.

3. Булгурът се измива в цедка и се залива с 2 ч. ч. от запазения и прецеден врящ бульон. Покрива се плътно с капак и се оставя за 20 мин.

4. Ако дроб сармата ще се пълни в тиквички, те се нарязват на пънчета с дебелина 5 см. Издълбават се така, че да се получат чашки. Вътрешността се нарязва на ситно.

5. В дълбок тиган се слагат да се сгорещят маслото и зехтинът. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 4-5 мин. Добавя се нарязаната вътрешност на тиквичките и морковът. Разбърква се 4-5 мин. Слагат нарязаните дреболии и черният дроб. Огънят се засилва и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се булгурът и зелените подправки. Разбърква се. Подправя се с пипер и лимонов сок на вкус.

6. Яйцата се разбиват със сметаната. Добавя се настърганият кашкавал.

7. Тиквичките се посоляват, намазват се със зехтин и се слагат да се запекат 15 мин. на 200˚ С. Напълват се със сместа и се заливат с по 1 с. л. от заливката. Запичат се още 10 мин. или докато се зачервят. Може цялата дроб сарма да се сипе в тавичка и да се покрие със заливката. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти