Създадено за Krina

Български боб с наденица по нашенски

Вечната българска класика, която няма да ни омръзне

0 от общо 0 гласа
130 мин.
Необходими продукти

български боб Крина - 500 гр 

наденица - 500 гр

олио - 100 мл 

моркови - 2 бр.

лук - 1 глава

доматено пюре - 4 с.л.

чубрица - 2 с.л. 

джоджен - 1 с.л. 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Боб с наденица – вечната българска класика, която никога няма да ни омръзне. Гъстичък, ароматен – подправен и с джоджен, и с чубрица, за да се получи онзи характерен вкус. О, и с доматено пюре за специфичната леко кисела нотка. Неустоим е, особено ако го подлютим и си го хапнем горещ и с мекичък бял хляб с хрупкава коричка. Толкова просто и толкова велико!

От българска класика в последните години любимият боб с наденица се превърна в класика с елементи на интернационалност, защото български боб в търговската мрежа се намира много трудно. В тази рецепта обаче не е така, защото ползвахме български боб „Имало едно време…“, който е произведен в Добруджа и в района на Плевен.

От „Крина“ са се заели да ни припомнят за златните години на българското земеделие, когато у нас са били засявани по 220 000 дка боб годишно. Днес площите са драстично по-малко – около 8000 дка. Но все още можем да си припомним вкуса на автентична българска боб чорба, боб по манастирски и боб с наденичка, разбира се.

И да си подарим насладата от бавното готвене. Защото за да си направите български боб с наденица, е препоръчително да го накиснете за една нощ в студена вода. Ако не разполагате с време или просто забравите, няма проблем. Бобът пак ще се свари – нужни са му около час и половина-два на умерен огън. Няма нужда да споменаваме, че търпението си струва. Вкусът на българското не може да се сравни с нищо друго.

Начин на приготвяне:

1. Изсипете боба в тенджера, залейте го със студена вода и варете около 25-30 минути. След това излейте водата, върнете на котлона, налейте чиста гореща вода и продължете с варенето.

2. През това време нарежете лука и морковите на ситно и ги прибавете към врящия боб заедно с мазнината.

3. След като поври още 35-40 минути, добавете доматеното пюре. Остевете да се вари още 15-20 минути и подправете с джоджен, чубрица, сол и черен пипер.

4. Нарежете наденицата на кръгчета, прибавете я към врящия боб и варете още 10-15 минути.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти