За тестото:
210 г брашно
щипка сол
100 г студено масло
40 г захар
1 яйце
1 с.л. леденостудена вода
За пълнежа:
75 г фино смлени бадеми
600 г боровинки
150 мл пълномаслена течна сметана
75 г пудра захар
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
заквасена сметана за сервиране
Начин на приготвяне:
1. За тестото с помощта на кухненски робот разбъркайте брашното, нарязното на кубчета масло и солта до образуването на трохи.
2. Пресипете трохите в купа и добавете захарта, предварително леко разбитото яйце и водата. Омесете сместа до получавенто на гладко тесто. Сплескайте тестото и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 20 минути.
3. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото в кръг с диаметър 28 см. Прехвърлете тестото в плитка форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 25 см) и притиснете добре по дъното и стените. Надупчете тестото с вилица и го поставете в хладилник за 20-30 минути.
4. Поставете лист хартия за печене върху тестото и върху нея изсипете сурови зърна боб или ориз. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 10 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 3-4 минути.
5. Поръсете смлените бадеми върху изпечената основа. Разпределете боровинките. Печете на 180 градуса 15 минути.
6. В купа смесете яйцата, течната сметана, пудрата захар и ванилията. Разбийте добре. Изсипете сместа върху боровинките и печете тарта още 20-30 минути. Оставете тарта да изстине във формата, а след това върху решетка.
7. Сервирайте триъгълно парче тарт с боровинки, гарнирано с лъжица крем фреш.
Още вкусни рецепти за тарт: