Тарт с лимонов крем и целувки

Лимонова свежест

1 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За основата:

125 г безсолно масло, на стайна температура

75 г пудра захар

1 яйце размер S

2 г фина сол

25 г бадемово брашно

За лимоновия крем:

150 г лимонов сок

225 г захар

150 г безсолно масло

4 яйца размер L

3 листа желатин

За целувките:

3 белтъка размер L

200 г захар

75 мл вода

1 лайм

Начин на приготвяне:

За основата на тарта сипете в купа нарязаното на кубчета масло, пудрата захар, солта и бадемовото брашно. Разбийте с помощта на миксер до получаването на гладка и пухкава смес. Добавете яйцето и разбийте отново. Накрая добавете брашното и разбийте до хомогенност.

Извадете тестото върху лист прозрачно фолио и го увийте в него, като го сплескате във формата на диск. Поставете в хладилник за 30 минути.

Извадете тестото и го разточете върху набрашнен плот с дебелина 3 мм. Навийте тестото върху точилката и го прехвърлете в плитка форма с подвижно дъно. Напаснете тестото по дъното и стените на формата и отстранете излишното тесто по краищата с помощта на шпатула. Надупчете тестото на дъното с вилица. Поставете лист хартия за печене и върху него изсипете зърна сурво нахут. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути.

За лимоновия крем в голяма стъклена купа сипете яйцата, захарта, лимоновия сок и нарязаното на кубчета масло. Настържете фино и кората на лайм. Поставете купата на водна баня и разбърквайте непрекъснато в продължение на 30 минути, докато сместа се сгъсти. Дръпнете купата от водната баня. Накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. Изтискайте желатина и го добавете при топлия лимонов крем. Разбъркайте и след това пасирайте сместа.

Изсипете лимоновия крем върху изпечената и изстинала основа. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник докато кремът се стегне.

За италианския меренг сипете водата  и захарта в тенджерка и ги загрейте до 118 градуса. В купа разбийте белтъците с помощта на миксер до получаването на сняг. Без да спирате разбиването, на тънка струйка сипете горещия сироп. Разбивайте докато се получи твърд сняг и сместа изстине. Прехвърлете меренга в пош с гладък накрайник.

Шприцовайте малки топчици, плътно една до друга, върху тарта. Обгорете целувките с газова горелка. Поръсете с фино настъргана лимонова кора.

Прочетете още:

Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти