Тарт с фламбирани ябълки и сливи

Тарт с фламбирани ябълки и сливи

2.67 от общо 3 гласа
Необходими продукти

10 сушени сливи без костилки

1/4 ч.ч. коняк

100 г масло

4 ябълки "Грени Смит"

1 шушулка ванилия

100 г захар

8 бр. точени кори

Начин на приготвяне:

1. Поставете сушените сливи в купа и ги залейте с коняка. Оставете ги за 20 минути.

2. В тиган сложете 40 г масло, половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете ги да се разтопят. Добавете предварително обелените и нарязани на много тънки резени (полумесеци) ябълки. Добавете половината захар и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Гответе 6-8 минути, до златист цвят и омекване на ябълките.

3. Усилете силата на огъня и излейте коняка при ябълките. Фламбирайте и изчакайте пламъците да изгаснат, а алкохолът да се изпари. Добавете омекналите сушени сливи, намалете силата на огъня и оставете сместа да покъкри на тих огън около 5 минути, докато сосът се сгъсти. Оставете сместа настрани за 15-20 минути докато изстине.

4. Разтопете останалото масло и го оставете да се охлади. Намажете всяка кора с масло и поръсете с кристална захар. Поставете първата кора с намаслената страна надолу в кръгла форма, като оставяте краищата на кората извън нея. Намажете с разтопено масло и поръсете със захар следващата кора и я поставете напречно на първата, с намаслената страна надолу. Подредете по този начин още 4 кори.

5. Изсипете пълнежа от ябълки и сливи във формата и завийте свободните краища на точените кори навътре. Намажете още две кори с разтопено масло и ги поръсете с малко захар. Намачкайте всяка и я поставете в оформилата се дупка по средата на тарта. Намажете тарта с масло и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути, до златисто. Оставете тарта да изстине във формата.

6. Внимателно прехвърлете тарта в чиния и го поръсете с малко пудра захар. Сервирайте триъгълни парчета, гарнирани с лъжица заквасена сметана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти