- За основата:
- 250 г брашно
- 125 г краве масло (студено)
- 60 г пудра захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1 яйце
- 1 щипка сол
- За плънката:
- 50 г краве масло
- 100 мл прясно мляко
- 100 г кокосови стърготини
- 3 яйца
- 100 мл течна животинска сметана
- 2 с.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. бакпулвер
- 150 г подсладено кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
В блендер смелете брашното, захарта, ванилията, солта и маслото, нарязано на кубчета. Добавете яйцето, смелете до получаването на тесто. Оформете правогълник , увийте във фолио и приберете в хладилник да стегне.
След това разточете върху набрашнен плот. Прехвърлете в правоъгълна форма с подвижно дъно, покрийте с пергаментова хартия и притиснете с морска сол.
Печете в загрята на 180 градуса фурна за 10–15 минути с хартията и солта. Извадете и охладете.
Загрейте кондензираното мляко с маслото и прясното мляко. Дръпнете от огъня. Сипете стърготините и ги оставете да се напоят за 20-30 минути.
Разбийте яйцата и добавете сметаната, нишестето и бакпулвера. Сипете стърготините. Разбъркайте.
Изсипете сместа върху основата и печете на 160 градуса до златисто - около 15-20 минути. Охладете и поднесете.
- Съвет: По желание гарнирайте с пресни плодове и сметана.
Още сладки рецепти:
- Лимонов тарт
- Тарт с череши и бадеми
- Тарт „Татен“ с кайсии и шамфъстъци
- Шоколадов тарт с малини