Създадено за Dr. Oetker

Сладко от тиквички

За сладкиш, филийка или просто в лъжичка

0 от общо 0 гласа
50 мин.
Необходими продукти

тиквички - 1,5 кг

захар - 0,5 кг

Gelfix Extra Dr. Oetker - 1 пакетче

лимонена киселина Dr. Oetker - 1 пакетче

портокалови корички Dr. Oetker - 2 пакета

Сладко от тиквички – изненадващо, а! Обикновено ги ядем пържени, печени, на супа, евентуално на туршия. Сладкото определено не е от масовите рецепти с тези свежи зеленчуци. Но, почакайте, преди да кажете, че ви звучи прекалено… Бройте до 10, проявете кулинарна смелост и опитайте. Разкошно е, има вкус на конфитюр от ананас с цитрусови плодове. Филийка мек бял хляб, намазана с масло, откровено плаче за него. И докато ѝ се наслаждаваме с притворени очи, вече си представяме как го поднасяме с цедено кисело мляко или приготвяме домашен сладкиш с него.

Като цяло, приготвянето на сладко от тиквички не е кой знае каква философия. Но има няколко важни детайла. Тиквичките не се белят. Изчистени и нарязани, теглото им трябва да бъде 1 кг. При престоя със захарта, ако не отделят достатъчно течност, трябва да добавите 50-60 мл вода.

За да направим сладко от тиквички, използвахме Gelfix Extra Dr. Oetker, защото той ни дава съвършената пропорция от цитрусов пектин и естествена лимонена киселина, които са нужни да желират конфитюра от един килограм плодове. Защо естествена? Защото тя, за разлика от така популярното и всъщност синтетично произведено лимонтузо, е органична киселина от цитрусови плодове и се използва като естествен консервант за плодове и зеленчуци. Пектинът пък се свързва с плодовата захар при загряване и след изстиване се желира. Така консистенцията на сладкото е перфектна и то не се се разтича, когато го хапвате или приготвяте сладкиши с него.

Да не забравим портокаловите корички – те дадоха тези нежни цитрусови нотки на сладкото.

Опитайте!

Начин на приготвяне:

1.Измийте тиквичките, изчистете ги от семките и ги нарежете на малки кубчета. Посипете ги със захарта, разбъркайте добре и оставете да постоят около час и половина в подходяща широка тава или тенджера.

2.Сложете съда с тиквичките на котлона. Ако не са пуснали достатъчно течност, налейте 50-60 мл вода.

3.След като заврат, прибавете съдържанието на 1 пакетче Gelfix Extra на Dr. Oetker разбъркано с 2 с. л. захар. Разбъркайте и добавете 2 пакетчета портокалови корички Dr. Oetker. Разбъркайте добре и оставете сладкото от тиквички да ври още 8-10 минути.

4. Добавете лимонената киселина, оставете на огъня за още 2-3 минути и дръпнете.

5. Разсипете сладкото в сухи бурканчета, затворете веднага и обърнете с капачките надолу за вакуум.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти