Шоколадова торта за рожден ден

Какво по-хубаво за споделяне на масата

1 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За блатовете:

400 г брашно

400 г фина кристална захар

90 г какао

2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол

105 г кокосово масло

2 яйца

230 мл мътеница

1 1/2  ч.л. ванилова паста

230 мл гореща вода

 

За млечния шоколадов крем Шантили:

800 г прясна течна сметана

1 ч.л. ванилова паста

400 г млечен шоколад

 

За декорация:

200 г бял шоколад

200 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

1. За блатовете сипете в купа сухите съставки - брашно, захар, сода бакпулвер, сол и какао. Разбъркайте добре.

2. В друга купа сипете мътеницата, разтопеното кокосово масло, 2 яйца и ваниловата паста. Разбийте с помощта на миксер до хомогенност. Добавете сухите съставки, като сипвате лъжица по лъжица, без да спирате разбиването. Накрая добавете горещата вода.

3. Намажете с олио дъното и стените на 2 форми (диаметър 20-22 см) и поставете кръг от хартия за печене на дъното им. Поставете хартия за печене и по стените на формите, така че да излиза над формата. Разпределете сместа за блатове по равно в двете форми. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. Щом прободете блата с клечка, тя трябва да излезе чиста. Оставете блатовете да изстинат напълно.

4. За млечния шоколадов крем Шантили нарежете млечния шоколад и го сложете в голяма купа, може да използвате и шоколадов чипс. В тенджерка сипете 400 мл течна сметана и добавете ваниловата паста. Щом сметаната заври, я излейте върху шоколада. Разбъркайте енергично, докато шоколадът се разтопи. След това добавете останалата течна сметана, която трябва да е студена. Разбъркайте и покрийте крема с прозрачно фолио (да  покрива повърхността му). Поставете в хладилник за 5 часа.

5. За декорацията темперирайте белия шоколад, като го начупите и го поставите в пластмасова купа. Поставете купата в микровълнова фурна за 30 секунди или докато половината шоколад се разтопи, а останалият шоколад все още не се е. Разбъркайте енергично, докато той се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. По същия начин темперирайте и натуралния шоколад. Пресипете всеки вид разтопен шоколад в пош за еднократна употреба или плик с цип и отрежете края му.

6. Поставете лист А4 с надпис HAPPY под лист хартия за печене. Шприцовайте малка точка в горния ляв край на буквата и поставете дървена клечка. След това изпишете буквата, като шприцовате шоколад по шаблона. По същия начин оформете и останалите 4 букви, като първо закрепвате дървена клечка в горния ляв ъгъл. Поставете друг лист А4 с надпис BIRTHDAY под друг лист хартия за печене. Изпишете буквите с бял шоколад, без да поставяте дървени клечки. Отрежете тънко края на поша с натурален шоколад и направете тънки ленти върху белите букви. Вдигнете буквите преди натуралният шоколад да се е втвърдил напълно..

7. Загрейте останалия разтопен бял шоколад с помощта на сешоар и го пресипете в пош или плик с цип, като отрежете края му тънко. Шприцовайте тънки ленти вертикално, по цялата повърхност на лист твърд целофан или гъвкава пластмасова подложка. След това шприцовайте хоризонтални ленти, без да оставяте големи дупки в образувалата се решетка. Навийте подложката на свободно руло и го поставете в хладилник за 5 минути.

8. Изрежете горната неравна част на изстиналите блатове с помощта на назъбен нож. Поставете единия блат, с изравнената част нагоре, върху поднос за торта. Разбийте студения крем с помощта на миксер. Нанесете плътен слой от него върху блата. Поставете втория блат с изрязаната страна надолу и притиснете добре. Нанесете крем плътно върху горния блат. След това нанесете крем и по стените на тортата. Поставете декорацията от бял шкоолад върху тортата. Буквите BIRTHDAY подредете от предната страна на тортата, върху стената, а буквите HAPPY забучете с помощта на клечките върху тортата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти