Шоколадова торта с крем от фъстъчено масло

Винаги добра идея за десерт

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

За блатовете:

200 г безсолно масло

250 мл гореща вода

50 г какао

100 г мека кафява захар

125 г захар

2 ч.л. ванилов екстракт

225 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода бикарбонат

2 големи яйца от свободно отглеждани кокошки

 

За крема:

600 г пудра захар

300 г безсолно масло

400 г фъстъчено масло

2 ч.л. ванилов екстракт

1/2 ч.л. фина морска сол

120 мл пълномаслена течна сметана

30 г белени печени фъстъци

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса (160 градуса с вентилатор). Намаслете и постелете дъното на 4 плитки форми (не използвайте такива с подвижно дъно) с диаметър 20 см с хартия за печене.

2. За блатовете сложете нарязаното на парчета масло в тенджерка. Добавете горещата вода, какаото и двата вида захар. Разбъркайте на слаб огън, докато маслото се разтопи, а сместа стане гладка и лъскава. Накрая добавете ванилията и разбъркайте. Дръпнете от котлона и оставете сместа да изстине за 5 минути.

3. В малка купа смесете брашното със содата и бакпулвера. Разбъркайте. В друга купа разбийте яйцата. Добавете първо яйцата към какаовата смес, като разбърквате. След това добавете брашното и разбъркайте до хомогенност. Разпределете тестото в четирите форми. Печете 7 минути. Може да използвате и две по-високи форми и след изпичане да разрежете всеки блат на две, по хоризонтал. В този случай печете блатовете 15-20 мин. След изпичане оставете блатовете да изстинат напълно във формите си.

4. За крема в голяма купа сипете мекото краве масло и фъстъченото масло. Добавете щипка сол и разбийте с помощта на миксер в продължение на 5 минути, докато сместа стане пухкава. На 3-4 порции добавете предварително пресятата пудра захар, разбърквайки непрекъснато. След това продължете да разбивате в продължение на 3 минути. Започнете да добавяте течната сметана лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване. Разбийте в продължение на 6 минути. Накрая добавете ваниловия екстракт и разбивайте още 30-60 секунди.

5. Поставете единия блат върху поднос за торта. Нанесете слой от масления крем с дебелина 1 см. Поставете втори блат и намажете отново с крем. Продължете по същия начин и с останалите два блата. След това нанесете крем по цялата торта отвън, като заглаждате с помощта на палетен нож. Накрая поръсете с едро нарязани печени фъстъци.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти