Шоколадова мус торта

Сладко изкушение за специални поводи

2.75 от общо 4 гласа
300 мин.
Необходими продукти

За блата:

65 г натурален шоколад (70% какао)

1 щипка сол

7 жълтъка

65 г захар

15 г холандско какао

6 белтъка

1 щипка кремотартар

65 г фина захар

За шоколадовия мус:

410 мл течна животинска сметана 35%

130 г ягоди

33 мл пълномаслено прясно мляко

45 мл течна животинска сметана 35%

120 г жълтъци

120 г фина захар

182 г натурален шоколад (70% какао)

45 г млечен шоколад

За огледалната глазура:

25 г желатин на прах

35 мл вода

175 мл течна животинска сметана 35%

260 г фина захар

90 г холандско какао

Начин на приготвяне:

1. За пандишпановия блат начупете шоколада в купа и добавете щипка сол. Разтопете шоколада в микровълнова фурна.

2. Разбийте жълтъците и захарта с помощта на миксер до пухкавост и изсветляване. Пресейте какаото в сместа и разбийте до хомогенност. След това добавете разтопения шоколад и разбъркайте с помощта на шпатула, до хомогенност. 

3. Разбийте белтъците с кремотартара с помощта на миксер до образуване на върхове. След това добавете малко по малко захарта, без да спирате разбиването. Разбивайте още 1 минута.

4. Добавете разбитите белтъци на порции към шоколадовата смес, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Изсипете на равномерен пласт сместа в плоска тавичка, предварително постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 8-10 минути (на допир блата трябва да пружинира). Извадете блата и го оставете да изстине.

5. От картонена лента с дължина около 87-88 см и височина 5 см оформете сълза и залепете краищата с тиксо. С помощта на назъбен нож отстранете повърхностния слой на блата. Обърнете го и отлепете хартията. Използвайки шаблона изрежете две "сълзи" от него. Поставете ги във фризера докато приготвите шоколадовия мус.

6. Оформете още един шаблон от картонена лента, но с дължина 90 см.От вътрешната му страна поставете ацетатна лента. Поставете шаблона го върху тавичка, добре обвита с хартия за печене и го прикрепете добре към нея с помощта на тиксо.

7. За шоколадовия мус разрежете на половинки предварително почистените и измити ягоди и ги сложете в купа. Добавете 410 мл сметана и разбийте с помощта на миксер до плътността на гъсто кисело мляко. Поставете купата в хладилник. В друга купа разбъркайте до хомогенност, с помощта на тел, захарта и жълтъците. В трета купа сложете двата вида шоколад, предварително нарязани. В тенджерка сипете 45 мл сметана и прясно мляко. Щом сместа заври, излейте я на тънка струйка при жълтъците, като разбърквате енергично. Пресипете сместа в тенджерката и я загрейте до 75 градуса. Дръпнете от огъня и и я излейте върху шоколада. Бъркайте бавно и непрекъснато, докато шоколадът се разтопи. След това добавете на малки порции охладената сметана с ягоди, като разбърквате до хомогенност. Поставете шоколадовия мус за 10 минути в хладилник, за да се стегне.

8. На дъното на приготвения шаблон поставете единия блат. Върху него изсипете слой шоколадов мус. Разнесете от муса равномерно по цялата височина на стената на шаблона. Поставете втория блат и изсипете останалия шоколадов мус. Поставете тортата във фризер за 4-6 часа.

9. За глазурата сложете желатина в купичка и го залейте с вода. Оставете да набъбне. В тенджерка сипете сметаната, 35 мл вода и захарта. Щом сместа заври, добавете какаото и бъркайте непрекъснато докато отново заври. Прецедете сместа във висок съд или кана. Начупете на малки парченца желатина вътре и пасирайте. 

10. Извадете замръзналата торта от шаблона и я поставете върху решетка, която е поставена върху тавичка, опакована с прозрачно фолио. Залейте тортата с глазурата (с температура 32-34 градуса). С помощта на палетен нож отстранете излишното. Вдигнете я с една ръка и с помощта на нож отстранете капките по ръбовете ѝ. Поставете тортата върху поднос и я украсете с ядливи цветя.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти