Панакота с кисело мляко, мед и ягоди

Класически десерт!

Панакота с кисело мляко, мед и ягоди
Снимка: netinfo
3 от общо 2 гласа

Класическият италиански десерт от сметана и желатин лесно се превъплъщава в най-различни и все вкусни форми. С тази рецепта панакотата придобива сладостта на меда и аромата на ягодите.

Необходими продукти за 4 порции:

1½  с. л. желатин (1½ пакетчета)
500 мл сметана
1 ч. л. настъргана кора от портокал
5 с. л. течен мед
500 г кисело мляко
1 ч. л. ванилена захар

За ягодите:
500 г ягоди
3 с. л. течен мед
3 с. л. шампанско или десертно вино
1 щипка настъргана кора от портокал

Начин на приготвяне:

1. Желатинът се накисва в 3 с. л. студена вода за 5 мин.

2. Сметаната се слага да заври с портокаловата кора. Отстранява се от огъня и се добавят медът, ванилената захар и желатинът. Разбърква се, докато се стопят. Охлажда се леко и се добавя киселото мляко.

3. Ягодите се нарязват на резенчета и се смесват с виното, течния мед и кората от портокал. Оставят се така да се мариноват в хладилника.

4. Голяма форма за кекс или малки формички или купички се намазват с олио. На дъното се слагат 3-4 с. л. от ягодите, отгоре се залива с млечната смес и се оставя в хладилника да се желира най-малко 6 часа.

5. Панакотата се изважда, като по краищата се минава с тънък нож, леко се подпъхва острието от едната страна навътре, за да влезе въздух, и се обръща върху чиния. Сервира се с останалите мариновани ягоди.

От "Меню"

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти