Гръцка млечна баница (галактобуреко)

Сочна, с деликатен аромат и мек вкус

3.2 от общо 5 гласа
80 мин.
Необходими продукти

За сиропа

захар - 3 ч.ч. 

вода - 3 ч.ч.

лимонов сок или ванилия - 2 с.л. 

За баницата

кори за баница - 1 пакет 

масло - 125 гр 

прясно мляко - 1 л.

пшеничен грис - 1 ч.ч.

захар - 1 ч.ч. 

яйце - 1 бр.

Сладък финал на весела вечеря в приятна компания или пък сладко следобедно бягство със силен чай или горчиво кафе – няма по-добро от парче гръцка млечна баница. Сочна, с деликатен аромат и мек вкус… Ще ви остави без думи. Това е един от емблематичните за гръцката кухня сладкиши, който в южната ни съседка наричат галактобуреко. Традиционно го поднасят като комплимент със сметката в ресторант, но всъщност е домашна рецепта. Най-хубавото е, че се приготвя със съвсем простички и дори изненадващи продукти, които са част и от българското готвене.

Решите ли да си направите гръцка млечна баница по рецепта на Mate Kitchen, ви трябват пакет кори, прясно мляко, масло, захар, яйце и… пшеничен грис. Да, точно така, същия онзи, с който си правим мляко с грис или грис халва. Ако имате лоши спомени от детската градина, свързани с гриса, това е точната рецепта да ги коригирате с положителен знак. Приготвянето е лесно, трудно е да изчакате една нощ, за да попие сиропа, но още с първата хапка ще разберете, че си е струвало всяка секунда търпение.

Специфика на гръцкото галактобуреко е, че се налива горещ сироп върху гореща баница – за разлика от баклавата, където единият компонент трябва да е студен, а другият горещ. Препоръката е да оставите баницата за една нощ да се напои добре, преди да я поднесете. Имайте предвид, че десертът дръпва всичко и не остава да тече сироп отстрани.

А колко е вкусна, ви предлагаме да се убедите сами.

Начин на приготвяне:

За баницата

1. Първо пригответе плънката. Разбийте яйцата и захарта. Кипнете млякото и при непрекъснато бъркане на струйка добавете гриса. Щом се сгъсти, постепенно добавете разбитите със захарта яйца. Бъркайте непрекъснато до получаване на еднородна смес.

2. Намажете тавата, в която ще печете баницата, с масло и започнете да редите корите, като част от всяка кора трябва да виси отстрани на тавата. Мажете всяка кора с масло, след това слагайте следващата върху нея и отново мажете. Така докато наредите половината кори.

3. Излейте върху тях плънката, след което продължете да мажете и да нареждате една върху друга останалите кори.

4. След като наредите всички, подвийте висящите краища навътре, така че да се получи своеобразно венче.

5. Нарежете баницата на парчета и я напръскайте със студена вода. След това я изпечете на 180 градуса за около 30 минути.

За сиропа

1. През това време пригответе сиропа, като кипнете заедно водата, захарта и лимоновия сок.

2. Залейте горещата баница с горещ сироп и оставете за една нощ да го попие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти