Черешов сладкиш

Да си оближеш пръстите!

Черешов сладкиш
Снимка: netinfo
3.25 от общо 4 гласа

Сочният и свеж сладкиш, който ще приготвите с тази рецепта, е добро предложение за спокойното следобедно кафе в летните дни.

Необходими продукти за 4 порции:
800 г пресни череши или вишни без костилки
½ ч. ч. захар на кристали
3 с. л. коняк

За тестото:
50 г меко масло
50 г кристална захар за формите
½ ч. л. канела
3 яйца
1 ч. ч. захар
⅔ ч. ч. пресято брашно
1 с. л. грис
1 ч. л. бакпулвер
100 г заквасена сметана
100 мл прясно мляко
1 с. л. коняк

Начин на приготвяне:

1. Захарта се залива с коняка и 1 с. л. вода и се слага да заври. След като стане на гъст сироп, се добавят черешите и се оставят да покъкрят 10 мин. Половината се отцеждат от сиропа, а другите се оставят в него.

2. Голяма форма за печене или малки топлоустойчиви форми се намазват обилно с маслото и се поръсват със захарта, смесена с канелата.

3. Яйцата се разбиват заедно със захарта с миксер за 5 мин. до получаване на гъста плътна пяна и се добавя половината от пресятото брашно, смесено с гриса и бакпулвера, заквасената сметана, останалото брашно, прясното мляко и коняка.

4. Отцедените череши се слагат на дъното на формите. Заливат се с тестото и се пекат 20-25 мин. във фурна на 180° С.

5. Още топъл, сладкишът се напоява с останалия сироп от черешите, обръща се и се поднася със сладолед и с останалите череши.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти