Баски ванилов пай

Страхотен домашен десерт

2.67 от общо 6 гласа
120 мин.
Необходими продукти

400 г брашно
250 г краве масло (със стайна температура)
200 г кафява захар
125 г филирани бадеми
50 г черешов мармалад
10 г бурбонска ванилова захар
2 яйца (+ 1 за мазане)
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
за крема:
1 л прясно мляко
12 яйца
400 г захар
100 г царевично нишесте
10 г бурбонска ванилова захар 

Начин на приготвяне:

Бадемите се смилат и се смесват с брашното, солта, ваниловата захар и бакпулвера. Захарта за тестото се разбива с маслото. Добавят се яйцата и пак се разбива. 

Сипват се сухите съставки и се разбърква до хомогенизиране. Тестото се разделя на две части, които се оформят като диск и се завиват във фолио за свежо съхранение. Прибират се в хладилник за 1 час. 

Млякото се загрява. Яйцата се разбиват леко, прибавят се захарта, ваниловата захар и нишестето и се разбърква. 

Горещото мляко се налива към яйчената смес. Разбърква се до хомогенизиране. Слага се на котлона и се готви на слаб огън, докато се сгъсти при постоянно бъркане. Охлажда се. 

Единият диск тесто се разточва и с него се покриват дъното и стените на форма за печене с подвижно дъно. Прибира се в хладилник за 30 минути. 

След това се намазва с мармалада и се покрива с охладения крем. Разточва се и останалото тесто и с него се покрива крема. Хубаво се притиска от страни, да се залепи. Прибира се в хладилник за 40 минути. 

Десетина минути преди да се извади, се намазва с яйце, разбито с вода. Пече се 30–40 минути на долната решетка в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. 

Още рецепти:

Пилешко с гъби, зеленчуци и вино за 20 минути

Пай с пилешко и пушено сирене

Вулканската кухня на Каталуния

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко често чистите вкъщи?

Абонамент