Бадемов тарт с шоколад

За бавните моменти на заслужено удоволствие

5 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти

За основата

натурален шоколад - 130 гр

брашно - 200 гр

бадеми смлени - 200 гр

захар - 80 гр

масло - 180 гр

течна сметана 45% масленост - 250 мл

жълтък - 3 бр.

сол - 1/4 ч.л.

филирани бадеми за украса

 

За крема

жълтък - 6 бр.

захар - 160 гр

брашно - 60 гр

прясно мляко - 500 мл

натурален шоколад - 160 гр

Парче бадемов тарт с шоколад, студена домашна лимонада или пък силно кафе и можете да се оттеглите в блажено усамотение. Това е десерт за отмора от напрежението и бързането. Яде се бавно, защото е сладък и плътен - ще бъде грехота да го изядете на крака, надве-натри, предупреждават от Mate Kitchen. Така няма да можете да му се насладите, а всяко преживяване, различно от насладата, си е чисто похабяване на десерта.

Този тарт много напомня на пай, но основата не е от бисквити и масло. Тя е приятно хрупкава, защото в нея има парченца бадеми, но ще трябва да запретнете ръкави и да си приготвите сами тестото (в сравнение със смилането на бисквитите изглежда трудно, но не е и усилието подчертано си струва). Десертът по рецепта от Mate Kitchen не е и прекалено сладък - шоколадът е натурален и това много добре балансира сладостта от сметаната и захарта в крема. Все пак не се надявайте на голямо парче, защото ще ви дойде в повече - тук малкото е много, отбелязват кулинарите.

От приготвянето на този бадемов тарт с шоколад ще ви останат 9 белтъка. Но в никакъв случай не ги изхвърляйте - приберете ги в хладилника, за да си направите по-късно ореховки, целувки или нещо друго. Ако не планирате да ги ползвате в рамките на ден-два, можете да ги замразите и да ги ползвате по-късно. Това в никакъв случай няма да влоши вкусовите им качества и структурата им.

Начин на приготвяне:

За основата

1. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете настрани да се охлади.

2. Смесете в голяма купа брашното, бадемовото брашно, захарта и солта.

3. Сложете в друга купа омекналото масло и жълтъците и разбийте с миксера на ниска скорост. Добавете начупения шоколад и разбийте за кратко. След това оформете сместа на гладка топка.

4. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и го оставете в хладилника за 1 час.

5. Поставете тестото върху поръсена с брашно повърхност и го разточете на кръг с диаметър 25 см. Сложете разточения кръг в в огнеупорна керамична или стъклена форма за пай с диаметър 23 см. Надупчете блата на няколко места с вилица.

6. Печете 20-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато подложката стане твърда на пипане. Извадете я от фурната и я оставете във формата докато изстине.

За крема

1. Сложете шоколада в голяма купа и го ставете настрани.

2. Сложете в купа яйчените жълтъци и 1/3 от захарта и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа побелее и стане пухкава.

3. Превключете миксера на висока скорост и добавете брашното, сипете в тенджера останалата захар и прясното мляко и ги затоплете на умерена температура.

4. Веднага след като сместа заври, я свалете от огъня. Постепенно добавете подсладеното топло мляко към яйчената смес, като бъркате непрекъснато. Върнете крема обратно в тенджерата и го варете на слаб огън.

5. Сипете получения яйчен крем върху шоколада и бъркайте, докато шоколада се разтопи напълно.

Покрийте крема с прозрачно домакинско фолио и го оставете да изстине.

6. Сипете шоколадовия крем върху изпечената и изстинала подложка.

7. Сложете в средно голяма купа сметана и я разбийте с миксер на висока скорост, докато започне да стои.

8. Добавете разбитата сметана върху пая и я размажете равномерно. Накрая поръсете с филирани бадеми.

Внимание: Съдържа жълтък, брашно, масло, прясно мляко, течна сметана, бадеми и натурален шоколад, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти