Слънчеви митове и легенди

Слънчеви митове и легенди
Снимка: Thinkstock

Науката е слънце, а добрата информираност ключ към успешен и щастлив живот.

Колкото и да е невероятно, в наши дни още битуват поразителни митове и легенди, на които хората вярват, а после си патят.

Едни от най-разпространените, свързани с лятото, са, че имаш нужда от слънцезащитенм крем само, ако си на морето, както и че едно намазване на ден с нещо с фактор 15, е достатъчно.

Друг фатален мит е, че щом имаш тен или пък искаш да добиеш такъв, няма нужда да ползваш слънцезащита.

Както и че солариумите са добър вариант за постигане на летен загар или пък, че автобронзантите осигуряват защита на епидермиса от слънцето.

Затова нека дадем малко просветление по едни от най–„тъмните“ въпроси относно слънцезащитата.

SPF – как действа?
Между 5 и 30 минути е времето, през което кожата може да бъде незащитена под пряка слънчева светлина и да не пострада. Тогава тялото разчита на своята естествена защита. Това време (5-30 мин) се умножава по слънцезащитния фактор на продукта (15, 30 или 50 spf) и дава като резултата времето, което можем да прекараме на слънце без да изгорим.

Какво кара кожата да почернява
UV лъчите спомагат епидермисът да произвежда меланин, чиято цел е да предпази кожата от вредата на лъчите, като образува своеобразен щит около клетките. Резултатът е почерняването на кожата.

Защо някои потъмняват по-лесно от други
Всичко се дължи на гените – клетките, които образуват пигменти, са ни заложени генетично. Именно на тях се дължи това дали ще добием шоколадов тен или ще станем червени.

На сянка хваща ли се тен
Твърдо да. Единствено не можете да почернеете вечерно време, когато слънцето е залязло. UV лъчите има способността да проникват през различни материи и материали, затова дори под чадъра на плажа трябва да се мажете със слънцезащитен лосион.

По-малък фактор – по-добър тен?
Не, най-много повече изгаряне, болка и заплаха от рак на кожата. По-висок фактор означава по-качествена и надеждна защита. Според споменатите вече пигментни гени зависи това дали кожата ни ще добие загар по-бързо или ще ѝ е нужно повече време. Колкото по-качествено и бавно добием летен загар, толкова по-добре ще изглежда той и дълго ще се задържи.

Още по темата:

Още не е късно да изваете тяло за плаж
Подир сенките на слънцето

Задължителните летни продукти
Как да имаш прекрасната кожа, която заслужаваш
Знам какво ще направиш това лято
Три идеи за лесни летни прически

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти