Три истории за нещастна любов: Защо Николай II не позволи на дъщерите си да се омъжат (Част III)

романов
Снимка: Wikipedia.org

Великата княгиня Мария Николаевна Романова е с две години по-малка от Татяна, за която разказахме в част II, и четири години по-малка от Олга, за която разказахме в част I. Семейството й я нарича Маша. Тя е добродушна и открита, малко пълничка, но величествена и красива, със зашеметяващи сини очи. Момичето е толкова силно, че носи на ръце брат си Алексей, когато той не може да ходи поради болест. 

Николай има и по-малка дъщеря Анастасия, но момичето просто няма време да се влюби в никого, докато баща й е на власт. Сестрите й обаче имат време и са силно разочаровани от реакцията на родителите си. Момичетата нямат късмет. Техните избраници са твърде обикновени момчета, за да се считат за достойни за руските принцеси. 

Синеоката Мария Романова, подобно на по-голямата си сестра Олга, намира любовта на семейната яхта „Стандарт“. Избраният от Мария Николай Деменков, за разлика от Павел Воронов, не е вял романтичен герой. Той е непохватен, добродушен, весел човек. На яхтата отговаря за сервирането на кралската вечеря.  

Мил и искрен, Деменков не се срамува от своята закръгленост, шегува се остроумно и показва всякакви трикове на великите херцогини. Маша се смее, докато не припадне. „Тя му се радва като мопс“, казват снизходително по-големите ѝ сестри.

Всичко е наред, докато изведнъж Николай не е извикан на фронта. Мария наивно пише на баща си, който вероятно е допринесъл за тази раздяла. 

Проклятията над най-известните фамилии по света

След революцията Николай Деменков успява да избяга в чужбина. Получава работа като главен сервитьор в луксозен руски ресторант в Париж. Той е обожаван и викан на сцената повече от веднъж. Въпреки това животът му не е щастлив. Той никога не създава семейство. Запазва една риза, ушита от великата княгиня Мария. Между другото, сега тази риза се намира в Русия и дори можете да я видите в музей. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти