Три истории за нещастна любов: Защо Николай II не позволи на дъщерите си да се омъжат (Част I)

олга николаева
Снимка: Wikipedia.org

Олга Николаевна Романова, най-голямата дъщеря на последния император на Руската империя Николай II, живее много кратък живот. Тя е само на 22, когато се сбогува с този свят. В нощта на 16 срещу 17 юли животът на Великата херцогиня, както и на цялото й семейство, са трагично отнети. 

Според неписаните закони от онова време да си мома на 22 вече е доста късно. Въпреки това Николай II не бърза да я омъжва и смята дъщеря си за твърде млада.  

Олга е пряма, честна, упорита и сприхава. Тя е добра, но понякога груба в поведението си. Казват, че момичето прилича на баща си Николай II. Той от своя страна дори мисли да направи Олга наследник на трона (тогава Алексей Романов все още не е роден). През своите 22 години младата принцеса все пак успява да разбере какво представлява мистериозното чувство „любов“. 

Още на 9-годишна възраст нейният братовчед, принц Джон Константинович, който е със 7 години по-голям от нея, я хареса. Ако смятате, че родовата им връзка може да бъде пречка за съюза, сте в грешка. Бракът с близки роднини е съвсем нормална практика за това време. Тази история обаче не просъществува.  

Най-вероятно първата истинска любов на Олга обаче е лейтенант Павел Воронов. Олга се запознава с него на кралската яхта „Стандарт“. Той е назначен в екипажа на най-престижния кораб на империята след подвизите си в Сицилия. Същата година се случва известното земетресение в Месина и 25-годишният мъж героично спасява италианци от развалините.  

Императорът често пита Павел как е, а Олга слуша със затаен дъх. Вироглавата принцеса е сериозна към него. Тя пренебрегна всякакво благоприличие. На балове танцува само с Павел, кани го да играят тенис и да ходи с него на планински разходки.  

Личният й дневник е пълнен със страстни слова за този красив офицер с очарователни тъмни очи. „Толкова е отвратително без него. Ужасно е, празно е.“, страда тя. 

Тогава родителите разбират. Безполезно е да говорят с упоритата Олга. Трябва малко да натиснат Павел. Самият той не разбира как буквално за няколко дни се жени за съвсем друга Олга - графиня Клайнмихел. Олга Романова, дъщерята на императора, така и не се омъжва. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти