Това е възрастта, на която се чувстваме най-щастливи и уверени в себе си

Въпреки понякога негативното възприемане на възрастта, всички знаем, че мъдростта идва с годините – и очевидно това важи за още много хубави качества.

Изследванията показват, че колкото повече остарявате, толкова по-уверени и доволни сте. Всъщност хората на 60 години са по-склонни да заявяват, че са щастливи и, според проучване, цитирано от huffpost.com, те са и по-уверени от повечето в по-млада възраст.

И така, каква е тайната на тези зрели и доволни хора? За съжаление не става въпрос за еднозначен отговор, а по-скоро за няколко фактора. Ето обаче какво си струва да отбележим според някои научни изследвания по темата:

Имате повече мъдрост
Данни показват, че сред хората на възраст 18-25 години процентът на депресия е най-висок. Въпреки че пандемията увеличи нивата навсякъде – включително сред по-възрастното население – анкетираните над 50 години все още имат най-ниските нива на тревожност като цяло.

жена
Снимка: iStock

В проучване от 2016 г. изследователи анкетират повече от 1500 души от различни възрасти относно тяхното физическо, когнитивно и психическо здраве. Те откриват, че в 20-те и 30-те си години хората съобщават, че имат по-ниски нива на щастие в сравнение с тези над 40. Дилип Джесте, психиатър и един от авторите на изследването, коментира пред Time, че това вероятно се дължи на факта, че сте по-способни да се отърсите от ежедневните стресови фактори, когато сте по-възрастни, а освен това сте по-мъдри и осъзнати, което допринася за щастието.

Колкото повече остарявате, толкова по-стабилен става животът ви
Изследване от 2018 г., публикувано в списание Psychology Bulletin, установява, че самочувствието достига пика си около 60-годишна възраст. Това според авторите на изследването вероятно се дължи на по-стабилната среда. До този етап от живота си би трябвало да сте създали солидни взаимоотношения, да сте били повишавани в работата или да сте помогнали на децата си да израснат като самостоятелни възрастни.

Стабилността е ключов фактор за щастието с напредване на възрастта
Друго проучване установява, че по-младите участници възприемат щастието като моменти на екзалтация и силни емоции, съобщава The Atlantic. По-възрастните споделят, че се чувстват щастливи, когато са спокойни или отпуснати, което е свързано повече с това да бъдат доволни тук и сега, вместо да се вълнуват от това, което предстои.

жена щастие лято
Снимка: iStock

Вашият мозък може да е настроен за по-малко негативни емоционални реакции с напредване на възрастта
Изследване на изображения на мозъка, публикувано през 2004 г., установява, че по-възрастните хора показват намалена активност в тяхната амигдала. Това е областта на мозъка, свързана със стреса и емоционалните реакции, когато им се показват негативни изображения. Това може да означава, че вашата автоматична реакция на отрицателните стимули може да стане по-приглушена с възрастта.

Имайте предвид, че когато става въпрос за щастие, много изследвания по темата показват, че нивата му обичайно следват U-образна крива. Това значи, че щастието ви е с високи нива, когато сте на 20 години, преди да се спадне надолу в средната възраст и след това да се изстреля отново нагоре в края на 60-те ви години.

жени щастие
Снимка: iStock

Все пак, където и да се намирате в житейския си път, тези точки не покриват всички теории, свързани със стареенето и щастието, а са само няколко проучвания по широката тема.

Най-простата истина е, че всеки може да увеличи чувството си на удовлетворение или самочувствие. Възрастта ви не определя непременно колко сте щастливи, а по-скоро вашите навици. И има много неща, които можете да практикувате, за да ви помогнат да достигнете състояние на блаженство.

И все пак изследванията по темата си заслужават вниманието – особено предвид факта, че много хора смятат, че остаряването е най-вече негативно, вместо положително преживяване, и се страхуват от всяка допълнителна свещ върху тортата на рождения си ден.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти