„Аз съм на 53 и не искам да имам деца“ – как една жена ни учи да защитаваме собственото си щастие

Ако сте жена над 25 или 30 години, и особено ако сте в дългосрочна връзка, вероятно са ви питали кога ще имате деца. Колкото и да се говори публично, че е проява на нетактичност и лош вкус да се задават такива лични въпроси на жените, изглежда традицията няма да си отиде скоро.

„Кога ще раждаш?“
„Не мислите ли вече за деца?“
„Вече си на 35, закога ще отлагаш, така или иначе никога няма да си готова?“

7 уж невинни комплимента, които всъщност звучат обидно

Вероятно бихте се изненадали колко хора смятат, че една жена не се е реализирала в живота, докато не стане майка. Ако тя не може да забременее, към болката от това се прибавя и срама от общественото мнение. А какво остава за дамите, които съзнателно са взели решението да нямат деца?

Много хора се чувстват притиснати да имат деца от собствените си родители, които с нетърпение очакват да имат внуци.

жена
Снимка: iStock

В Англия и Уелс през 2021 г. средната възраст за раждане е 30,9 години за жените и 33,7 години за мъжете. Сравнете това с данните за 2017 г. – 28,8 години за жените и 33,4 години за мъжете.

12 известни жени споделят защо нямат деца

Дори жените, които стават майки в по-напреднала възраст се сблъскват с някои социални очаквания. Те са представени като егоисти, защото „избират“ по-зрялото майчинство и предполагаемо рискуват здравето на бебето поради нарастващата си възраст.

Доказателствата обаче показват, че забавянето на майчинството не е толкова просто. Жените стават майки в средата на 30-те си поради безброй причини, включително изграждане на кариера, липса на подходящо партньорство или липса на готовност.

Родителството е тежка работа, отнема време и е скъпо, а работните култури в много страни не са създадени да подкрепят родителите. Често майките намаляват работното си време, а много работодатели не толерират подобни практики.

В крайна сметка жените и мъжете трябва да могат сами да избират пътя си дали да станат родители, или не.

Защо тези известни мъже решиха да нямат деца?

Социалните мрежи помагат малко по малко очакванията на обществото да се променят. Създават се онлайн общности от хора с подобно мислене и с подобни житейски разбирания, които доказват, че да станете родител не е единствената възможност и не сте сами. По какъвто и път да поемете.

„Този натиск на изтичащото време е тежък. Като жени ние постоянно го чувстваме - независимо дали става въпрос за деца, връзки, брак или работа“, това пише Тамсен Фадал, която е журналист и създател на съдържание.

Нейният профил в Instagram е посветен на това да накара жените да не вярват в предразсъдъци и да не се влияят от обществения натиск по различни теми. И раждането на деца е една от тях.

► Любов или добра сделка? Модерните двойки – финансово независими и без деца

Тамсен е на 53 години и споделя със своите над милион последователи, че се чувства страхотно в тялото си и сама е избрала да няма деца.

„Този разговор не е за това какво е „правилният избор“, а за овластяването на жените да направят правилния избор за себе си. Представете си колко скучен би бил животът, ако всички вземахме едни и същи решения? Пътищата ни са различни и мисля, че това е най-красивата част!“, пише още тя.

„Трябва да ходиш на срещи, после да се омъжиш, след това да имаш деца, а ако вече имаш едно, те питат кога ще родиш второ. Сякаш никога не е достатъчно...“, казва Тамсен в едно от видеата си по темата.

Нейното желание е да изпрати послания към жените в целия свят, че винаги имат избор и трябва да направят това, което ще ги направи наистина щастливи.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти