Любов или добра сделка? Модерните двойки – финансово независими и без деца

В модерния свят всичко се развива така, че все по-трудно можем да поставим човешките отношения в рамки. Все повече хора решават да отхвърлят очакванията на обществото и определени етикети, които си поставяме от векове. 

За добро или не, тези тенденции отдавна за застигнали и романтичните връзки. Ако преди няколко десетилетия е било почти немислимо двамата души да живеят без брак или деца, ето че днес все повече хора правят личен избор и отказват да се извиняват за това.

Именно един модерен феномен в любовта обсъдиха и в предаването "На кафе".

Той си има име и това е DINK – което от английски език означава „двоен доход, без деца“. При този вид взаимоотношения имаме съжителстваща или семейна двойка, при която и двамата партньори работят, без да планират да увеличат семейството си. Доходите им обикновено са общи, а финансовата стабилност има голямо значение.

В резултат на това, че нямат деца, тези двойки имат много повече разполагаем доход, който да спестяват или да харчат за различни мечтани неща и преживявания.

Домакинството без деца също изисква по-малко жилищно пространство, което може да намали разходите на двойката. С други думи, няма да им се налага да търсят жилища, които включват повече спални или стаи за игра.

Споделянето на финансови ресурси дава на DINK двойките повече разполагаем доход от този на несемейните, както и на двойките, които са женени с деца.

Има няколко ситуации, които се считат за връзки тип „двоен доход, без деца“. Те включват двойки, които избират да нямат деца, такива, които не могат да имат деца, нови двойки, както и възрастните семейства, при които децата вече са поели по своя път извън дома.

И въпреки че двойките, които избират от самото начало да живеят без деца, но с общо домакинство, се радват на повече свободно време и финансови средства, много хора все пак се питат става ли изобщо въпрос за истинска връзка и семейство. 

В "На кафе" Георги Блажев разяснява и някои разновидности на този лайфстайл. Например при модела SINK работи само единият партньор, докато другият се грижи за дома. Той добавя, че много често двойки, които са решили да нямат деца, имат домашен любимец, като куче, което задоволява тяхната потребност да се грижат за още някого у дома. 

Блажев разказва още за двойка, която попада в категорията DINK. Когато двамата се запознават, мъжът има един важен въпрос още на първата среща – дали дамата има някакви финансови дългове и какви приблизително са нейните доходи.

Значи ли всичко това, че модерните хора стават все по-егоистично настроени или просто се чувстват по-свободни да живеят така, както им се иска, без да пречат на никого с решенията си?

Разговор за пари на първа среща и семеен живот без деца – всичко това може би ви звучи като табу. И все пак се случва все по-често и все повече хора говорят открито за житейските си решения, които попадат извън стереотипите и традиционните очаквания.  

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти