Срам на живо: Кои са най-големите гафове в историята на Оскарите

оскари
Снимка: Getty

Кое е най-бляскавото събитие в света на известните всяка година? Оскарите, разбира се! Дори да сте запален любител на седмото изкуство, този вихър от блясък, светлини, тържественост, пищни рокли и сълзливи благодарствени речи няма как да не ви завърти. Тази година сред фаворитите за престижната награда са едни от най-гледаните филми за 2023 г. – „Опенхаймер“, „Барби“, „Убийците на Цветната Луна“, „Клети създания“ и др.

В нощта на 10-и срещу 11-и март любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на истински кино празник с наградите „Оскар“ на живо, само по KINO NOVA. Винаги можете да прочетете списъка с носителите на Оскар на сутринта след шоуто, но така ще пропуснете тръпката да гледате на живо как победителите получават най-добрите отличия.

►„Треска за Оскари“: Мон Дьо ще ни потопи в холивудски блясък

В чест на дългоочакваното звездно събитие решихме да се върнем назад и да ви припомним някои от най-големи гафове по време на церемонията. 

От първото си шоу през 1929 г., церемонията по връчването на наградите на Академията заслепява и възхищава както кинофилите, така и познавачите на модата.

От това, че Хати Макданиел става първият чернокож човек, който печели Оскар за изпълнението си във „Отнесени от вихъра“ от 1939 г., до известната реч на Сали Фийлд за „Места в сърцето“ от 1984 г., безброй моменти са гравирани в колективната памет на над 29 милиона зрители.

При продължителност от три часа излъчване на живо по телевизията обаче не е изненадващо, че дори и при най-щателно планираното събитие от време на време се случват гафове. От размяна на пликове до неканени гости, днес ще се върнем назад към най-големите гафове в историята на престижните филмови награди.

1. Всичко на показ (1974)

Въпреки че голотата е била почти толкова често срещана (и приветствана) през 70-те години, колкото и днес, следва да се предположи, че гостите на наградите на Академията през 1974 г. не са очаквали гол мъж, който показва знака за мир (и почти всичко друго), от сцената по време на предаването на живо.

►Думи, които спират дъха: незабравимите речи от Оскарите

Въпросният грабващ вниманието гост? Художникът и активист за правата на хомосексуалистите Робърт Опел. Той за миг изумява зрителите и водещия Дейвид Нивън, който тъкмо е в процес на представяне на своята ко-водеща Елизабет Тейлър. Отговорът на Нивън е толкова комичен, колкото и рязък: „Не е ли очарователно да си помислим, че може би единственият смях, който човек някога ще получи в живота си, е като се съблече и покаже недостатъците си?“. Ох!

Тейлър, от друга страна, изглеждала равнодушна. Към днешна дата мотивът на Опел не е напълно ясен, но някои казват, че инцидентът е организиран като трик от продуцента на шоуто Джак Хейли младши.

2. Приказка за двама победители (2017)

оскари
Снимка: Getty

Цветният филм "Ла Ла Ленд" на режисьора Деймиън Шазел спечели най-желаната награда за вечерта... за един прекрасен кратък момент. След заплетена поредица от нещастни събития, Фей Дънауей и Уорън Бийти получиха изключително важния плик за най-добър филм на наградите Оскар за 2017 г., или поне така си мислеха.

►Успех и раздяла по холивудски: Съществува ли любовното проклятие на Оскарите?

Вместо това Брайън Кулинан – старши партньор в счетоводната фирма PricewaterhouseCoopers, която подрежда бюлетините на гласоподавателите на наградите „Оскар“ от 1934 г. насам – по погрешка е връчил на Бийти плика, съдържащ победителя в категорията за най-добра актриса за вечерта (наградата беше присъдена на Ема Стоун за ролята ѝ в "Ла Ла Ленд").

Щастие и вълнение в 45 секунди: най-незабравимите речи на Оскарите

Видимо объркан, Бийти подаде плика на Дънауей, която след миг, който вероятно няма да забрави, обяви грешния победител. Възгласите и фанфарите бързо се превърнаха в мърморене и ахкане, когато продуцентът Джордан Хоровиц нахлу на сцената, за да обяви: „Има грешка. "Лунна светлина", вие спечелихте най-добър филм. Това не е шега."

След задълбочено разследване, безброй извинения, изпратени от PwC и множество вайръл GIF-ове с реакции на знаменитости, на Кулинан и колежката му Марта Руис беше поставена забрана да присъстват на "Оскарите", докато на фирмата беше позволено да продължи да работи с Академията. 

3. Ще ни трябва по-голяма лодка (2016)

оскари
Снимка: Getty

Не е изненадващо, че членовете на ЛГБТК+ общността са значително по-слабо представени в списъка на номинираните и наградените с "Оскар" през последните десетилетия. Докато десетки хетеросексуални актьори са номинирани за превъплъщаване в гейове, лесбийки и транс герои на екрана, има само няколко носители на "Оскар", които действително са с такава сексуална ориентация, включително Дъстин Ланс Блек, който спечели най-добър оригинален сценарий за биографичния филм за Харви Милк от 2008 г., "Милк".

13 дами, които станаха жертва на любовното проклятие на Оскарите

Все пак малцина е по-добре от никакви – урок, който певецът Сам Смит научи по трудния начин, когато получи отличието за най-добра оригинална песен на наградите "Оскар" през 2016 г. По време на пламенната си благодарствена реч певецът погрешно обяви: „Преди няколко месеца прочетох статия от сър Иън Маккелън и той каза, че никой открито гей мъж не е печелил "Оскар".

Малко след това Блек публикува в Туитър видео от собствената си благодарствена реч от 2009 г. с надпис: „Хей @SamSmithWorld, ако нямате представа кой съм, може би е време да спрете да изпращате съобщения на годеника ми [британския гмуркач Том Дейли].“ В интервю за NME Смит по-късно се извини за объркването, като призна: „Бях изкормен – имаше 90 милиона души, които гледаха това шоу; Исках да кажа нещо положително и се прецаках.”

4. Изгубен баланс (2013)

оскари
Снимка: Getty

Дженифър Лоурънс е най-младият човек, който някога е получавал четири номинации за "Оскар". Метеоричното издигане на Лоурънс към славата я превърна в истинска фаворитка на червения килим. Но за разлика от някои от по-резервираните ѝ холивудски връстници, тя бързо се утвърди като земна личност – репутация, която тя затвърди още повече, когато се спъна по стълбите на път да приеме признанието за най-добра актриса по време на наградите "Оскар" през 2013 г. за изпълнението си в "Наръчникът на опитимиста".

След като вдигна светлорозовата си рокля на Dior и се изкачи по останалите стъпала, Лорънс се пошегува: „Вие просто се изправяте, защото се чувствате зле, че паднах. Това е наистина неудобно.“

5. Изгубени в превода (2014)

оскари
Снимка: Getty

По време на наградите „Оскар“ през 2014 г. магнитът за противоречия Джон Траволта разби интернет, когато представи актрисата и звезда от „Замръзналото кралство“ Идина Мензел като „нечестиво талантливата, единствена Адел Дазим“.

Да се каже, че публиката реагира с изненада, би било подценяване. Мензел, който прие грешката с добро настроение, се смя последна на церемонията по връчването на наградите "Оскар" през 2015 г. След като водещият Нийл Патрик Харис се пошегува, че Бенедикт Къмбърбач е „звукът, който получавате, когато помолите Джон Траволта да произнесе „Бен Афлек““, звездата на Wicked излезе на сцената, за да представи Траволта като „моят добър приятел, Глом Газинго“. Когато дойде време Траволта да обяви номинираните за най-добра оригинална песен, Мензел попита: „Искаш ли аз да го направя?“.

Звездите, които доведоха децата си на Оскарите

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

 

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти