Спрях да ям за 22 дни: какво се случи с тялото и психиката ми

глад
Снимка: iStock

Много от нас имат следните цели, когато минават на определена диета: по-добро здравословно състояние, пречистване на организма, отслабване.

Всичко това може да бъде постигнато с по-умерени количества храна, вода и спорт. Аз обаче обичах екстремностите и реших да се подложа на т.нар "лечебен глад", за който в момента не говоря с добро (напълно). И не ме разбирайте погрешно, това преживяване беше важно за мен, но навлязох в глада с грешните цели и с лоша подготовка.

Целта на глада НЕ БИВА да бъде отслабване, въпреки че е един от страничните му ефекти. НЕ БИВА да бъде някакъв вид наказание, за това, че сте си позволили да хапвате по-обилно или не сте следили режима си. И не бива да имате очаквания, че някаква болест ще се излекува магически. Единственото, което можете да извлечете от глада, е в сферата на духовното. Тоест, ако целите ви попадат в горните три точки, не се полагайте на глад и не се самозалъгвайте, че целите ви наистина са духовни.

глад
Снимка: iStock

Можете да постигнете онези три цели с лек режим или гладуване до 2-3 дни. Разбира се, преди да се захванете с какъвто и да е начин на хранене, консултирайте се с лекаря ви.

С тази уговорка, продъжавам напред с дневника ми през моите 22 дни глад (с лоша подготвка и прекалено малко опит)

1-3 ден

Първите два дни минават с лекота. Организмът ми още преработваше енергията от храната, която приех преди да започна. На третия ден съм раздразнителна, но в рамките на нормалното. Пия само вода и не приемам абсолютно нищо друго, за да може организма ми да се изчисти. Тренирам умерено и няма разлика в резултатите. (Грешка: не спрях цигарите!)

4-7 ден

Енергията ми през деня е доста спорадична. Сутрин ставам освежена, но съм страшно уморена към обяд и след това не мога да ѝ хвана края. Започвам да оценявам колко много време спестявам от готвене и ядене. Поне 2 часа в деня добавям към свободното ми време. Замаяно ми е. Но не мога да тренирам по същия начин, затова го правя от вкъщи. Бях сигурна, че съм в кетоза, защото дъха ми никак не беше приятен. Честно казано, нервна бях и си мечтаех за супичка.

5 лесни рецепти за вкусни и здравословни сандвичи, подходящи за диета

8-15 ден

В утрото на осмия ден се събудих много кисела, защото ми беше студено през цялата нощ, но не усещах никакъв помен от глада. Колкото повече вършех, толкова по-добре се чувствах. На 9-тия ден вече бях пълна с енергия и някаква много особена чистота и бързина на мисълта ми. Чувствах се добре и доста горда от напредъка си. За съжаление, физически нямах толкова много енергия за тренировки и минах на дълги разходки в парка. Поканиха ме обаче на домашно парти и беше много досадно да отбягвам въпросите на всеки 10 минути, които бяха свързани с защо не казвам наздраве и защо не съм яла още.

16-22 ден

Не запазих енергията, с която ме дариха миналите дни, но запазих стремежа си да стигна поне ден 20-ти. Нямаше някакви сериозни промени, освен че дъхът ми наистина беше неприятен и трябваше да следя по-внимателно колко вода приемам, за да не се обезводня. Започнах да слагам хималайска сол във водата си, особено сутрин, за да ми даде достатъчно електролити през деня. На 20-тия ден си казах: стигнах чак дотук, ще издържа още 2 дни. И го направих. На 23-тия ден започнах деня си със зеленчуков бульон и бавно и постепенно добавях зеленчуци и плодове към храненето си.

Сдобри се с тялото си с тези прости психологически трикове

Като цяло, преживявнето ми хареса и се почувствах готова за всичко, което живота ми поднесе. Но ако трябва да бъдем честни, не бих подходила по същия начин, ако реша да се опитам отново. Направих няколко големи грешки: не спрях цигарите, не се консултирах с лекар и не бях подготвена психически за начина, по който отношението ми към храната беше преустановено. Да, отслабнах. После качих, че и отгоре. Да, проблемите, които имах със ставите ми се оправиха, но вероятно, защото не се натоварвах толкова. Успях да си навлека гастрит, който явно се е "готвил" от години. Също така пропуснах чудесна възможност да направя този процес по-духовен, защото главната ми цел беше да се отърва от килограми и болежки.

Съвет от мен: има по-умни начини за справяне и постигане на целите.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти