Срещу нормите: историята на Славка, която отказа няколко уредени брака, за да учи

Не е лесно да се изправиш срещу установената традиция и семейството си, за да постигнеш мечтите си. На някои хора не им стига цял един живот, за да го сторят, но едно младо момиче, израснало в ромската махала на Шумен, успява да го направи.

Тя сe казва Славка и е отказала няколко уредени брака, защото иска сама да избере пътя, по който да върви. Днес това нейно решение я кара да заяви с увереност „Знам, че някой ден ще бъда едно успяло ромско момиче“. Нейната история разказа Мария Милкова от „Дойче веле“ в ефира на предаването по NOVA News "Твоят ден".

Още на 13-годишна възраст Славка решава, че няма да тръгне по стъпките на четирите си по-големи сестри и няма да се омъжи невръстна за човек, когото не познава. „Виждам как се развиват уредените бракове, това не е нещо, което ми харесва“, споделя момичето.

В Шумен тя учи в ромско училище. Отначало в класа ѝ има 35 деца, но до 12 клас стигат едва 8. От всички момичета училище завършват само две.

Тогава съдбата среща Славка с фондация „Арете“. Тя посещава лагер за момичета от ромски произход, организиран от фондацията. Там среща образовани и вдъхновяващи жени, дошли, също като нея, от ромската махала. Така Славка решава, че иска да продължи обучението си и да стане фелдшер.

Когато е приета в университета, баща ѝ прави пореден опит да я омъжи. Славка обаче е категорична, че не иска да сключи брак на тази възраст. На нейна страна за щастие застава майка ѝ. Благодарение на нейната подкрепа, днес Славка е на стаж в спешното отделение на Окръжна болница в София.

ф
Снимка: NOVA

„Университетът е моето място. Колкото повече уча, толкова повече искам“, казва момичето, което следв в Медицинския университет в София, специалност „Лекарски асистент“.

„Искам да посъветвам ромските момичета да продължат своето образование. Да не се радват на обещанията за злато, рокли, къщи, защото това ще ги залъже и ще провалят своя живот“, казва младата студентка.

Тя вече знае, че е модел за подражание и не трябва да спира да върви напред, защото някъде, някое друго момиче като нея ще се вдъхнови да прояви смелост и амбиция. 

Още за Славка и нейния път научете във видеото.

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти