Синдромът на Дориан Грей или когато огледалото ти стане враг

r
Снимка: iStock

Всеки човек приема напредването на годините по различен начин, но истината е, че никой не изгаря от желание да остарее. Тялото започва да те предава и да се превръща в нещо, с което не си свикнал, а обществото започва да гледа на теб по различен начин, който също ти е трудно да приемеш. 

Социалният натиск да останем вечно млади и красиви е очевиден и ни заобикаля постоянно. Има хора, които успяват да приемат и обичат образа си, дори с несъвършенствата си във всеки жизнен етап. Но има и такива, които развиват сериозни мании и се вкопчват в отиващата си младост, опитвайки се да я задържат на всяка цена. Този феномен е известен като синдром на Дориан Грей.

Синдромът на Дориан Грей е социокултурен и психологически феномен, свързан с натиска за поддържане на млад и привлекателен външен вид. В романа на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“ главният герой продава душата си, за да запази вечната си младост. Именно в тази рамка на суета се развива разстройството.

По този начин можем да кажем, че това е придобито разстройство (с което човек не се ражда, а по-скоро се развива в рамките на социокултурните стандарти, фокусирани върху външния вид). Въпреки това, не всички хора имат еднакви реакции или симптоми, свързани с остаряването. Хората с по-ниско самочувствие и тези, които фалшифицират високо такова, са най-уязвими.

Въпреки че не е включено в основните диагностични наръчници по психология и психиатрия, това явление засяга много хора. Всъщност се смята, че около 3% от населението страда от него. Този синдром се характеризира с прекомерна загриженост за образа на тялото и силно отхвърляне на стареенето. И въпреки факта, че свързваме тези характеристики предино с женския пол, който е натоварен с повече очаквания за добър външен вид, мъжете също страдат от синдрома на Дориан Грей. 

r
Снимка: iStock

Когато говорим за синдром на Дориан Грей, нямаме предвид просто чувство на съжаление по отиващата си младост, а истинско вманиачаване. Хората с този синдром са прекомерно загрижени за външния си вид и имиджа си. Те са ужасени от появяващите се несъвършенства по тялото им и се взират в образа си отново и отново в търсене на проблеми, които да поправят.

В тежките случаи е възможно да се появят симптоми на дисморфофобия – изкривено усещане за собственото ни тяло, при което то се възприема като неприятно и непропорционално, когато в действителност не е такова.

r
Снимка: iStock

За поддържане на красотата и младежкия вид страдащите от синдрома на Дориан Грей прибягват до всякакви процедури, лечения и лекарства, с които рискуват да злоупотребят: средства за възстановяване на растежа на косата, лекарства срещу еректилна дисфункция, против затлъстяване и с други видове естетически цели, козметична дерматология, пластични операции, крайни диети и нечовешки физически упражнения.

Друго характерно поведение е отхвърлянето на стареенето освен физически, така и психологически. Тези, които страдат от синдрома на Дориан Грей, правят всичко възможно, за да живеят по начин, присъщ за младежите. Те избягват да контактуват с хора около тяхната възраст и категорично избягват да се включват в дейности с тях. Намирайки се в среда, характерна за младите, те си фантазират, че са в разцвета си.

Ако смятате, че страдате от синдрома на Дориан Грей или пък познавате такъв човек, то съветите в следващата галерия ще ви бъдат от полза:

6 начина да приемеш остаряването

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти