Разкош за познавачи в Индонезия

Разкош за познавачи в Индонезия
Снимка: netinfo

Биляна Траянова

Пристигаме в Маланг, град в източната част на остров Ява, известен с прохладния си климат и красивата си планинска природа. Заобиколен е от ябълкови и чаени плантации, ботанически градини и руините на хилядолетни храмове. Това е най-подходящото място да се отседне на път или на връщане от фантастичния вулкан Бромо, който е на около 25 км от тук. Пътуваме вече няколко дни и би трябвало да сме много изморени от снимките, но сякаш невидима сила държи енергията ни на макс.

Отсядаме в невероятен по замисъл и дизайн бутиков хотел от веригата "Тугу". Разположен в сърцето на старата част на града, хотелът разказва романтичните истории на остров Ява.

Собственикът Анхар е доста интересна личност. Още като студент започнал да колекционира антики. Събирал от най-дребни предмети до огромни статуи, включително купувал столетни храмове, за да не ги съборят строителите на новите квартали. Мечтата му била да съхрани колкото се може повече от азиатското изкуство, за да пребъде тази древна култура във времето и да продължи да носи наслада и вдъхновение на новите поколения. Всеки цент за издръжката си харчел за антики. Оженил се, родили му се три деца.

В един момент къщата, в която живеело семейството му така се препълнила дотолкова, че нямало къде да се стъпи. Със съпругата му решили, че колекцията трябва да се изнесе от дома. И така стигнали до идеята да построят хотел, но не какъв да е, а хотел-музей.

Появил се първият бутиков хотел от веригата "Тугу", "Тугу Маланг". Изключителната колекция от антики, събирани от всички краища на Азиатския континент, са умело подредени, за да се получи невероятният ефект в дизайна и интериора на хотелите Тугу. "Тугу Меланг" може да бъде наречен бутиков хотел, но е нещо много по-специално от познатите ни бутикови хотели. И не защото е хотел-музей, единствен по рода си, а защото обслужването е на такава висота, че няма миг от престоя на туриста, в който той да не се чувства като изключителна персона, почетен гост и най-обичан приятел.

Разхождайки се из коридорите, стаите, ресторантите и градините на хотела, попадаме на уникални находки и артефакти, събирани от цяла Индонезия, Виетнам, Китай и Камбоджа. Откриваме една след друга колониалната епоха, индонезийската и китайска култури, както и традиционните индонезийски шедьоври. Всяка от 49-те стаи и апартаментите са с индивидуален дизайн и притежават свой собствен характер и стил.

В “Тугу Маланг” се потапяме в атмосфера, която може да се сравни само с най-мечтания приказен дом, най-топлия уют и сливане с блаженството. Всеки апартамент е като декор на различна легенда.

Edna от най-красивите резиденции е "Апсара", кръстена на танцьорките на боговете, кралете и рицарите.

Легендата, пресъздадена тук, е за красив принц, който отправил горещите си молитви да срещне най-красивата принцеса, тя да се влюби в него и да му стане съпруга. Боговете му отвърнали като му изпратили красивата танцьорка Апсара от Нирвана. Тя танцувала за принца на три пълни луни,а на последното пълнолуние тя се влюбила в него, както и той самият в красивата девойка. Интериорът в този апартамент, с частно спа помещение, наречено "Залата на танцьорките", пресъздава именно мястото, където Апсара е танцувала за принца под пълната луна.

Цените на стаите започват от 130 щатски долара за нощувка, като за "Апсара" ще трябва да платите 1 100 щатски долара. Но това е символичен жест на фона на изискания лукс и впечатляващ, уникален дизайн на "Тугу Маланг".

Навсякъде се разнася божественият аромат на "sedap malam", цветето на Маланг. Белите му цветчета са подредени в красиви икебани, а уханието им е дар само на нощта. Сякаш този вълшебен парфюм ни омагьосва и усещаме пеперуди в корема, сякаш отново сме влюбени… в живота, в красивото, в неуморния човешки дух. Това място е точно от тези, от които не искаш да си тръгнеш, а затваряйки очи, винаги си ги представяш в пълни детайли. Толкова ярки и запомнящи са те.

В спа салона можете да се насладите на специален масаж, съпроводен от танца на Апсара танцьорки, екзотични билки, традиционни подправки и опияняващия аромат на непознати цветя.

Ще откриете стаята на захарния барон на Югоизточна Азия, впечатляваща с китайските си антики, ще похапнете в изключително изискания, романтичен ресторант, наречен "Пътят на коприната", ще се потопите в традиционна Индонезия с домашните ястия в ресторанта "Мелати", както и ще помечтаете в "Чаената къща", предлагаща вдъхновяваща гледка към стария площад на Маланг.

Тук може да се запишете на готварски курс, на уроци за аранжиране на цветя, на курс по явански масаж или правене на традиционни бижута.

Всекидневно от хотела се организират екскурзии из близките плантации, до древните храмове в околността, както и за посрещане на изгрева над красивата планина Бромо.

Трудно се разделяме с красивата обстановка на "Тугу Маланг". Но още повече ще ни липсват топлите усмивки на хората тук и откровеното, топло и сърдечно гостоприемство, което те кара да се чувстваш желан и обичан. Нямате представа колко силно си пожелаваме да се върнем тук отново и за дълго!

Какво му трябва на човек? Зрънце красота, капчица уют и човешка топлина... "Без багаж" - Обичаме света!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти