Карамбола

Карамбола
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Имало едно време вълшебен плод и всеки път, когато го разрязвали, той се превръщал в плеяда от звезди. Все още не сте се досетили за кое екзотично растение е тази приказка? Дами и господа, представям ви звездната карамбола.

Наричаме карамбола звезден плод поради неговата звездообразна форма по дължина. Всяко парченце от него е вкусна звездичка с леко кисел привкус. От тази необичайна негова форма идва и едно от имената му в английския език – starfruit (звезден плод).

Родината на екзотичния плод са Молукските острови, a в дивата природа се среща в горите на Индонезия. През последните години най-големите производители на култивирани сортове карамболa са Индия, Южен Китай, Индонезия, Виетнам, Филипините и американският щат Флорида.

Има два основни типа карамбола - с по-дребни плодове (много кисели, със силен аромат) и по-едри (с по-мек вкус и по-ниско съдържание на оксалова киселина, на която основно се дължи киселият вкус).

Карамбола е дърво с висящи клони, чиято височина достига от 5 до 12 м. Цветовете на плода, преди той да порасне и узрее, са малки, розови или лилаво-червени.

Обвивката на карамбола е годна за консумация. Плодовете  съдържат органични киселини (основно оксалова киселина), калций, фосфор, желязо, натрий, калий. Богати са на витамин С, бета-каротин, витамини В1, В2 и B5, което ги прави мощен антиоксидант.

Интересен факт е, че в Азия за медицински цели се използват неговите листа и цветове. Във Филипините сокът на карамболата често се използва за овкусяване. Цветовете също са с кисел вкус и се прибавят към салати на остров Ява или се приготвят под формата на различни консерви в Индия.

Узрелите плодове карамбола се консумират пресни. Понякога се добавят към салати, ястия с авокадо и морски дарове. В Китай с тях готвят риба, а на Малайския полуостров ги задушават със захар и карамфил, понякога и с ябълки. Зелените плодове могат да се мариноват като туршия или да се сварят заедно със скариди, както ги предпочитат в Тайланд.

Хората, страдащи от ентероколит, гастрит или язва трябва да са изключително предпазливи при консумация на карамбола поради наличието на големи количества оксалова киселина. Използването на кисели плодове в големи количества може да доведе до нарушаване на солевия метаболизъм на тялото и развитие на бъбречно заболяване.

Не е необходимо да белите кората на карамболата, а само да я почистите добре и да нарежете плода на резени. Зелените, все още неузрели добре, плодове на карамбола се осоляват и мариноват и също се използват в кулинарията, благодарение на неповторимия им кисел вкус. Карамболата е перфектен вариант за украса и декорация на плодова салата, мелба, торта или коктейл поради неповторимата си форма.

Идеалният за консумация звезден плод трябва да е с равномерен жълт цвят на кората и кафеникави ръбчета. Наситеното кафяво по ръбовете и оранжево по обвивката е показател за прекалено дълго съхраняване на плода и загуба на характерните вкус и аромат.

Ако кората има зеленикав оттенък, тогава вътрешната част е все още неузряла. В такъв случай по-добре оставете карамболата да узрее в домашни условия.

Любопитен факт е, че сокът от киселите плодове на карамболата, който съдържа оксалова киселина,  също така премахва петна от дрехите. Парченце карамбола полира продукти от мед и месинг.

Карамболата е мултифункционален плод, чийто положителни качества върху организма ни продължават да се доказват. В 100 g звезден плод се съдържат само 31 kcal и 2,8 g фибри, което показва, че е идеален за поддържане на здравословен, пълноценен и балансиран начин на живот.

Ако сте от хората, които са се срещали с вълшебния плод на щандовете през зимните месеци, но никога не са имали смелостта да го опитат, сега е моментът да тествате вкуса, наподобяващ комбинация от слива, ябълка и грозде.

Пробвайте и няма да съжалявате! Не се знае, може и да ви стане любим!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти