Пародонтитът и неговото лечение

Пародонтитът и неговото лечение
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

В миналата статия говорихме за кървенето на венците като един от симптомите на гингивита. Сега ще говорим за това какво се случва, ако това възпаление не се лекува.

Какво се случва, ако не лекуваме гингивита навреме?

Затова как ще прогресира един гингивит значение имат количеството на бактериите в зъбната плака, тяхната вирулентност, както и имунният статус на организма. В общия случай нелекуваният гингивит води до развитието на пародонтит. С добра и редовна клинична (от зъболекаря) и лична орална хигиена пародонтитът почти винаги може да се предотврати.

Има ли разлика между пародонтит и пародонтоза?

“Пародонтоза” е остаряло и неправилно наименование на пародонтита. В съвременната класификация на пародонталните заболявания терминът “пародонтоза“ не се използва! Някои зъболекари все още използват този термин, тъй като той звучи по-познато на пациентите.

Какво представлява пародонтитът?

Пародонтитът в различните си форми е едно от най-разпространените съвременни заболявания. Той много прилича на гингивита. И при двете заболявания се наблюдава възпаление на венците (зачервяване, подуване, болка, кървене) и формиране на джобове. Това, което отличава пародонтита от гингивита, е наличието на костна деструкция (костна загуба). Ето защо понякога, особено в по-напредналите стадии, пародонтитът е съпроводен с оголване на корените на зъбите, разклащане и дори тяхната загуба.

Зъбите обикновено изглеждат удължени заради отдръпването на венеца заедно с подлежащата му кост. Често са подвижни или променят положението си заради липсата на достатъчно здрави тъкани, които да ги държат стабилно. Много характерно е ветрилообразното разреждане на зъбите.

Как се диагностицира пародонтитът?

За да се постави диагноза пародонтит, трябва да има наличие на възпалени венци, пародонтални джобове и костна загуба. Единственият сигурен метод да се установи наличието или липсата на костна загуба е рентгенографският. Ето защо е доста безотговорно и непрофесионално, когато някой зъболекар, независимо колко дълъг стаж има, ви постави диагноза “пародонтоза”, без да е видял ваша рентгенова снимка.

Колко вида пародонтит има?

В зависимост от това каква част от съзъбието засяга, той може да бъде локализиран (до 30%от зъбите) и генерализиран (над 30%).

В зависимост от това колко бързо се развива, наблюдаваме обичаен хроничен бавнопрогресиращ пародонтит и бързопрогресиращ (агресивен) пародонтит.

Хроничният бавнопрогресиращ пародонтит е резултат от нелекуван гингивит. Наблюдава се и с напредване на възрастта. Среща се най-често и затова обръщаме повече внимание на него. Когато се използва терминът “пародонтит”, обикновено се има предвид точно този вид.

Агресивните пародонтити засягат предимно пациенти под 35-годишна възраст. При тях се наблюдава тенденция за наследственост. Характерно за тях е ранното им появяване и бързото им развитие.

Макар и рядко, се среща препубертален пародонтит, който се наблюдава по време или след пробива на временните зъби при децата. Характерно за него е остро възпаление на венците, преждевременно падане на временните зъби. Често е съпроводен с ушни възпаления или такива на горните дихателни пътища.

Съществува и ювенилен пародонтит, който засяга индивиди на възраст от началото на пубертета до около 25 години.

Пародонтитът лекува ли се?

В никакъв случай не трябва да се опитвате да се самолекувате, защото това е невъзможно.

Пародонтитът не се лекува в буквалния смисъл. Действията на зъболекарите, препаратите, които те ви препоръчват и медикаментите, които ви назначават, имат за цел да бъде спрат прогресията на заболяването!

Трябва да бъдат отстранени плаката и зъбният камък, да бъдат подменени старите обтурации и коронки, които дразнят пародонта. В зависимост от дълбочината на джобовете им се прави закрит или открит кюретаж, за да бъдат почистени в дълбочина.

Назначава се терапия, която е индивидуална за всеки пациент. Тя включва както пастите за зъби, води за уста, пародонтални гелове, така и медикаменти като антибиотици или други лекарствени продукти. Могат да бъде поставени и локални антимикробни агенти във венечните джобове. Засегнатите участъци могат да бъдат третирани и с лазер.

Когато устната кухина е санирана, чиста и без признаци на възпаление, може да се пристъпи и към пародонтална хирургия, която е свързана с възстановяване нивото на гингивита и костозаместване в областите с костна деструкция.

Тъй като пародонтитът е заболяване с прогресиращ и рецидивиращ характер, основна част от лечението е поддържащата терапия, която трябва да бъде стриктно спазвана и практически продължава завинаги.

Тя включва периодично клинично почистване и курсове на лечение с медикаменти. Необходими са редовни посещения за преглед и изследвания, за да се следи има ли развитие на заболяването или е постигнато спиране на процеса.

Ако не бъде предприето навременно и адекватно лечение на пародонтита, той се задълбочава и води до разклащане и постепенна загуба на зъбите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти