Какви са новите тенденции в пластичната и естетична хирургия

Какви са новите тенденции в пластичната и естетична хирургия
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

За естетичната медицина се говори и пише много. Едни я подкрепят, други критикуват.
Истината обаче е, че много хора – и мъже, и жени, прибягват до услугите ѝ не само, за да поправят част от тялото си, която искрено не харесват и да се почувстват по-спокойни и уверени във външния си вид, но и за да заличат белези вследствие на инциденти, болест и т.н.

Медицината напредва с бързи темпове с всеки изминал ден, безкръвните операции са вече факт, лазерите стават по-прецизни и предпочитани, а специалистите имат възможност, благодарение на новите комуникационни канали, да общуват и обменят опит със свои колеги от цял свят. Човек няма право да отрича нещо, преди да се е запознал в дълбочина с него, а информацията я има, просто трябва да се стигне до нея.

И тъй като слухове и митове относно пластичната хирургия има много и те биват предавани от уста на уста, като всеки добавя по нещо от себе си към чутото, докато информацията не се изопачи така, че да звучи като народна легенда, Edna.bg реши да зададе три въпроса на някои от водещите хирурзи в пластичната, естетична и реконструктивна медицина в България. Те се съгласиха да отговорят и да дадат за читателите на Edna.bg своята експертна консултация, за да може всеки сам за себе си да направи съответните изводи.

С д-р Ангел Енчев, доц. д-р Емил Георгиев и д-р Николай Георгиев разговаря Лилия Огнянова.

Какви са новите тенденции в желанието за промяна при дамите? Все още ли големите устни и силиконовите гръдни импланти са най-желаните процедури?

Д-р Ангел Енчев:
В момента на мода е типът жена, която изглежда естествена, без да изпада в крайности.

В този смисъл желанието на все повече пациентки е за неголям, стегнат и естествено изглеждащ силиконов бюст.

Същото важи и за устните.

В последно време тенденцията е едва забележими корекции на лицето и тялото, поддържането на свеж и младежки вид и заличаване белезите на стареенето.

 

 

Д-р Емил Георгиев:
Силиконовите гърди са актуални и смятам, че винаги ще бъдат, защото тази процедура няма друга реална алтернатива, която да дава толкова добър естетически и дългосрочен резултат.

Тенденциите при увеличаването на устни, както и при всички други корекции на лице – нос, уши, фейслифтинг, са в посока на един много естествен резултат – т.е. пациентът да не изглежда като опериран.

Носът най-често трябва да е прав, ушите да са естествено прибрани към главата, след фейслифтинга лицето да изглежда леко освежено и отпочинало – да не е свръх опъната кожата или големи устните.

 

Д-р Николай Георгиев:
Не може да се каже, че има напълно нови тенденции, все още се извършват операции за уголемяване на гърди и устни.

Това, което е по-различно, са обемите.
Ако преди 10 години обемите са били средно между 350-450 кубика, сега по-предпочитани са 330-380.

В устните също предпочитаните обеми са по-малки.
В нашата клиника се стремим да не сме агресивни по отношение на поставяния в устните материал.

Аз съм на принципа, че мога да добавя, но не и да отстраня, точно както се посолява едно ядене – може да сложиш още, но не и да махнеш.

След скандала с некачествените и опасни френски импланти има ли отлив на пациенти? Как може да се гарантира качеството на даден продукт, било то силикон, ботокс или нещо друго, коeто се прилага в естетичната медицина? Какви гаранции за качество могат и трябва да бъдат осигурени?

Д-р Ангел Енчев: Ситуацията с т. нар. "опасни" импланти не предизвика криза в пластичната хирургия. В известна степен изигра положителна роля, от гледна точка на информираността на пациентите. Въпреки това, все още продължава извършването от неспециалисти на неразрешени от Световната Здравна Организация интервенции. Гаранция за качество при извършването на една пластична операция или интервенция е квалификацията и опитът на съответния хирург. Колкото до материалите, които се използват - за това съществуват съответните контролни органи и сертификати.

Д-р Емил Георгиев: Нашата клиника не е работила с некачествените импланти, така че винаги ще има места, които да работят със сигурни доставчици и материали. Всички продукти в естетичната медицина се произвеждат от световни производители, контролирани от световни организации и разбира се всеки има желание и стремеж неговият продукт да е по-добър и съвършен, за да има доволни клиенти.
Гаранциите за качество са сертификатите на световните производители и контролът на Европейската комисия. Съвсем естествено е обаче един проект да се развива във времето и да бъде постоянно подобряван.

Д-р Николай Георгиев: Проблемът с френските импланти беше много сериозен и опасен, тъй като те са получили европейски стандарт и никой хирург или пациент не е бил в състояние да разбере какво точно е направил производителят.
Контролът от страна на френското правителство е бил сериозно занижен.
Сега обаче това доведе до обратната реакция и се следи много строго как се произвеждат, правят се изследвания на материалите и т.н. Малко вероятно е подобен проблем да се появи отново. Всеки хирург сам избира с какви материали и кои фирми да работи и да предостави нужното качество и сигурност на пациента.

Какъв е интересът на мъжете към пластичната хирургия? На какви корекции се подлагат те?

Д-р Ангел Енчев: Съотношението жени - мъже вече е почти 50:50. При мъжете най-търсени са поставяне на гастрален пръстен, липосукция, корекция на нос и уши, увеличаване на пениса. Докато повечето жени си поставят силикон за увеличаване на бюста, то именно увеличената млечна жлеза е един от сериозните проблеми при мъжете – гинекомастията (доброкачествено уголемяване на гърдите при мъжа, което е предизвикано от разрастване на жлезистата тъкан и е на хормонална основа – бел. ред.) се среща при 40-60 процента от представителите на силния пол. Премахването на този дефект заема второ място в класацията за най-честите хирургически корекции при мъжете.

На първо място е липосукцията на талията и коремната област. Не си мислете, че суетата, желанието да си красив е приоритет на нежния пол, мъжете също са подвластни на пластична хирургия.
Преди дни "Дейли мейл" писа, че има бум на мъжката гръдна хирургия след олимпийските игри във Великобритания. Броят на операциите за намаляването на увеличените гърди се е завишил с 38 на сто при англичаните.

Д-р Емил Георгиев: Корекциите при мъжете открай време най-често са липосукция на корема и паласките и коригиране на носа. Интерес се наблюдава в последните години и към гинекомастията. Това се обуславя от по-големия брой мъже с наднормено тегло още в младежка възраст, хормонални проблеми и приема на анаболи.

Д-р Николай Георгиев: Интерес към пластичната хирургия има и винаги ще има. Колкото и да ни казват, че изглеждаме добре и трябва да се харесваме такива, каквито сме, когато не харесваме нещо в себе си, самочувствието ни е ниско. Коригират се неща, които не харесваме и за които се притесняваме. Най-честите процедури, които мъжете, посещаващи клиниката ни, търсят, са липосукция на корем и паласки, корекция на носа, премахване на потни жлези под мишницата с лазер, удължаване и удебеляване на пениса, фейслифтинг.

Д-р Ангел Енчев е специалист по пластична, естетична и реконструктивна хирургия. Участник е в редица следдипломни квалификационни образователни семинари, включен е в седем научни асоциации и не на последно място – специализира в Бразилия и Германия. Участва в различни научни асоциации. Операции извършва към болница "Медлайн" - Пловдив

Доц. Д-р Емил Георгиев специализира пластична, естетична и реконструктивна хирургия от 1975 г. Той е първият български пластичен хирург, осъществил липосукция у нас. Собственик и мениджър на клиника за пластична хирургия "Нефертити". Има ефективни специализации в САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Гърция, Турция, Израел и Австралия. Член е на българска, европейска и международна асоциация за пластична, реконструктивна и естетична хирургия.

Д-р Николай Георгиев работи в областта на пластичната хирургия от 1995 г. насам. Управител и собственик е на медицински център за пластична хирургия "Николай Георгиев". Специализирал е в САЩ, Русия, Италия, Бразилия, Швеция и Турция. Член е на световна, европейска и българска асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.

*Edna.bg ще продължи да следи тенденциите в пластичната и естетична хирургия и да ви предлага и занапред мнения и съвети от изтъкнати специалисти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти