За по-красива и здрава усмивка

За по-красива и здрава усмивка
Снимка: Thinkstock

Красивата усмивка представлява голяма част от естествения ни чар, а здравето на зъбите ни спасява от посещенията при зъболекаря и неприятния шум и болка от машинките.

Как да държим зъбите си здрави и бели? С помощта на Kozmetikata.com ще ви дадем няколко практични съвета.

*Първо конец, после четка
Все още много хора разчитат единствено на миенето на зъбите с четка един-два пъти на ден. Това обаче не е достатъчно. Нужно е да ползвате копринен конец за по-прецизно отстраняване на натрупванията на храна и плака межди зъбите. Вашият зъболекар може да ви посъветва какъв конец точно да си купите, тъй като те имат различна дебелина. След като приключите с конеца, идва ред на четката за зъби, а за финал - изплакване с подходяща вода за устна хигиена.

*Почиствайте не само зъбите, но и цялата уста
По езика и небцето се намират повече бактерии, отколкото по зъбите, казват стоматолозите. Почистването два пъти на ден е идеалния вариант, защото количеството бактерии се умножава на всеки 12 часа.

*Малко по английски
Изплакването на устната кухина с черен чай намалява образуването на зъбна плака и производството на киселини, които предизвикват разпадането на зъбите, както показват изследвания на учени от Университета в Илинойс. Друг компонент на черния чай – танинът (който се съдържа и в гроздето и определени билки) се бори с бактериите, като ги разделя. Естествено, черният чай може да промени цвета на зъбите, и да се наложи след това да се погрижите за избелването им. Може да пиете зелен чай, който е доказан в борбата си срещу кариеса. 

*Странични ефекти от лекарства
Разкажете на стоматолога за всяко лечение, което провеждате, включително и за лекарствата, изписани ви с рецепта, лекарства без рецепта, билкови лечебни средства, защото те могат да повлияят на състоянието на зъбите. 

*Дъвка без захар
Дъвченето на всяка храна стимулира производството на слюнка, която помага да се неутрализират киселините. Но дъвченето на дъвка без захар в продължение на 20 минути след хранене, може да предотврати разрушаването на зъбите. Не обичате дъвка, значи салца или люта чушка вършат същата работа.

*Една песен време
Пуснете си музика и мийте зъбите за времето, в което звучи една песен. За това ще ви трябват около пет минути, което е напълно достатъчно за правилното поддържане на зъбите. Обикновено ние мием зъбите за доста по-кратко време.

*Витамин С
Приблизително 1000 мг на ден витамин С помага да се убият тип бактерии, които предизвикват първия стадий на възпалението на венците.

*Изчакайте 30 минути
Не мийте зъбите веднага, след като сте яли цитрусови плодове. Лимонената киселина в плодовете временно отслабва емайла на зъбите и ги прави уязвими към ерозии, предизвикани от почистването.

*Опитайте хрупкави храни
Консумацията на хрупкави зеленчуци може да ви избави от зъбната плака и да стимулира венците.

*Яжте стафиди
Сигурно сте чували, че стафидите помагат в борбата с кариесите, а учените са открили съставки, наречени phytochemicals, които се борят с бактериите, отговорни за появата на кариеса и възпалението на венците.

*Сирене и шоколад
Чедър, моцарела и швейцарско сирене помагат за защитата срещу кариес, особено, ако ги приемате в края на храненето. А направени изследвания показват, че мазнината в шоколада може да намали увреждането на зъбите от захарта.

*Четката за зъби
Сменяйте я през 30-40 дена и се постарайте главата ѝ да е с такава големина, че да успявате да достигнете и да почистите успешно и най-задните зъби.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти