Островът на столетниците: 5 тайни на жителите на Сардиния

Сардиния е известна не само с красотата си, но и с изненадващо високата продължителност на живота на своите жители. Изследванията показват, че значителна част от хората на този италиански остров живеят век или дори повече, а дълголетниците на острова са повече, отколкото в цяла Италия. 

Подобни впечатляващи цифри предизвикват интерес сред учени и специалисти по света, които се опитват да открият тайните на дълголетието на жителите на Сардиния. Какво правят те, за да поддържат здравето и дълголетието си? Нека поговорим по-подробно. 

сардиния
Снимка: iStock

Климат  

Островът има мек субтропичен климат, което има благоприятен ефект върху здравето. Освен това повечето жители на Сардиния живеят в малки села на острова, които никога не са изпитвали шума и суетата на града и постоянния стрес, който причинява много здравословни проблеми.  

Все пак, най-важното за тялото е то да е спокойно. Техният начин на живот е премерен, те никога не бързат, поради което са много по-малко нервни от средния жител на голям град. 

сардиния
Снимка: iStock

Сардинска диета 

Най-важният фактор за благосъстоянието на жителите на Сардиния е балансираната диета. Традиционното меню там е богато на пресни зеленчуци, плодове, ядки и семена. Жителите предпочитат естествени и висококачествени продукти, като избягват преработени и висококалорични храни. Благодарение на тази диета те получават всички необходими хранителни вещества за поддържане на здравето и дълголетието. 

В същото време жителите на Сардиния ядат само местна храна. Голяма част от тях дори никога не са опитвали продукти, донесени от друго място. 

сардиния
Снимка: iStock

Ето какво ще намерите в хладилника на средностатистическото семейство в Сардиния: 

  • Зеленчуци и билки, особено домати – в Сардиния ги добавят към почти всеки сос и ястие. 
  • Продукти от козе и овче мляко - те се усвояват по-добре от кравето и са много по-здравословни, тъй като съдържат голямо количество витамини. 
  • Боб – в Сардиния не можете без него, защото е богат на протеини. 
  • Бадеми – смята се, че тази ядка нормализира кръвното налягане, затова в Сардиния от нея се правят повечето сладкиши и десерти. 
  • Карасау хляб – той се приготвя главно във вътрешността на Сардиния. От голямо значение е за местните жители, а също така намалява риска от диабет. 
  • Чай от бял трън – прочиства черния дроб и има противовъзпалителни свойства, затова жителите на Сардиния го пият всеки ден. 
  • Червено вино от планинските райони на Сардиния - няколко чаши на ден от тази напитка не само имат благоприятен ефект върху здравето, но и са еликсир за добро настроение. 
  • Натурална вода от извори – известна е с лечебните си свойства. 

сардиния
Снимка: iStock

Що се отнася до месото, жителите на Сардиния го ядат само в неделя и на празници, а през останалото време предпочитат растителни продукти. Най-важното за хората на острова е да е засищащо, натурално и да се съхранява дълго време.  

сардиния
Снимка: iStock

Начин на живот в Сардиния  

Движението е втората тайна за дългия живот на жителите на Сардиния. Те се движат много пеша, не по равен терен, а по хълмове, постоянно се изкачват и слизат.  

Много овчари вървят по 7-8 километра на ден. Това, разбира се, не е интензивна тренировка във фитнеса, но такова ходене е много полезно за сърцето и ставите.  

А за тези, които не обичат да ходят много, има и други дейности: пасат овце, доят кози, работят в градината, готвят собствена храна и какво ли още не. Най-важното е, че са активни през целия ден. Жителите на Сардиния продължават да бъдат активни дори след пенсиониране. 

сардиния
Снимка: iStock

Екологична и социална значимост  

Жителите на Сардиния ценят семейството повече от всичко друго. Това е основата, без която не могат да си представят живота си. Хората от по-старото поколение никога не остават сами, те са постоянно заобиколени от много роднини, които се грижат за тях и никога не им позволяват да скучаят, както обикновено се случва в други страни.  

Хората на острова също така редовно общуват с приятели, а възрастните хора са познати и уважавани от всички жители. Любовта, радостта и връзката с близките играят важна роля за поддържането на здравето и дълголетието.  

сардиния
Снимка: iStock

Тайните на дълголетието на жителите на Сардиния се крият в комбинацията от активен начин на живот, здравословно хранене, отказ от лоши навици и хармония със заобикалящата природа. Местните жители обръщат внимание не само на физическото, но и на психологическото си състояние, поддържат тесни семейни връзки и предават традициите от поколение на поколение. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти