В сърцето на Исландия: мистерията около най-самотната къща в света

Мистерия обвива най-самотната къща в света, построена на малък безлюден остров преди близо 100 години.

В социалните мрежи се появиха снимки на бялата сграда, „кацнала“ на зелен хълм в Елирей - малък остров на юг от Исландия.

През 18 и 19 век живописният обект, който е най-североизточният от архипелага Вестманнаеяр и напълно изложен на стихиите, е бил дом на шепа семейства. През 30-те години обаче малкото останали жители се преместват на континента в търсене на по-добър живот.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by COMPLEX (@complex)

Оттогава отдалеченият остров е напълно пуст и самотната къща поражда редица теории, които те стават все по-невероятни. Според един от слуховете, къщата е построена от ексцентричен милиардер, който планирал да се оттегли там в случай на зомби апокалипсис. Други предполагат, че е собственост на фанатично религиозен отшелник. Дори в един момент се спекулирало, че певицата Бьорк притежава странната къща и дори води преговори с правителството да купи острова.

За съжаление, реалността е по-малко вълнуваща. Бялата постройка всъщност е хижа, изградена от ловната асоциация на Елирей.

След като последните жители напускат острова, става ясно, че изобилието от риба и пуфини (Тъпоклюни кайри) също е намаляло. За да улесни ловните пътувания, асоциацията строи къщата като убежище, което разполага със сауна, захранвана от система за събиране на дъждовна вода.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ChrisBurkard (@chrisburkard)

Въпреки че изглежда идилично, хижата в средата на нищото има своите недостатъци. Няма електричество, течаща вода и вътрешни водопроводни инсталации, но пък е налице невероятна гледка.

Островът е обявен за природен резерват и защитена зона, тъй като е основен район за гнездене на буревестници и други морски птици.

Туристическите компании предлагат еднодневни екскурзии за туристи, които искат да се насладят на местните забележителности.

Разгледайте още снимки на красивия остров и самотната къща в галерията ни!

Мистерията около най-самотната къща в света

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти