Гости от отвъдното: Науката обясни зловещата истина за призраците

Вярвате ли в призраци или сте от онези хора, които мислят, че това са абсолютни измислици? Дори да сте от скепитиците, редица проучвания всъщност установяват, че по-голямата част от хората вярват в призраци, като висок процент твърдят, че са ги виждали. 

Вярата в свръхестественото е много стара и призраците са част от човешката култура от хилядолетия. Но докато много хора твърдят, че са имали паранормални преживявания, науката има какво да каже по въпроса.

Изследване от 2018 г. установява, че около трима от четирима американци имат поне една паранормална среща. Някои хора вярват, че виждат дух, защото очакват да видят дух. Ако им се каже, че са в обитавана от призраци къща, те са много по-податливи на очакването за паранормално преживяване. 

Едно по-старо проучване, проведено през 1997 г., поставя 22 души в зловещ театър. На половината от хората било казано, че мястото е обитавано от духове, а на другата половина било казано, че мястото е в процес на изграждане. Можете ли да познаете коя половина е видяла или усетила нещо паранормално? Точно така – групата, на която са казали, че се намират в обитаван от духове театър.

Според друга теория е възможно някои от хората, които виждат духове, да имат проблеми с мозъка. Докато разследва епилептичните припадъци на жена, невролог открива, че прилагането на ток към определена част от мозъка ѝ я кара да се чувства така, сякаш зад нея има чуждо присъствие.

призрак дух
Снимка: iStock

Някои хора твърдят, че са видели Бог по време на експерименти с устройство, наречено "мозъчна каска", докато други усещат чуждо присъствие, наред с други паранормални преживявания. Това е устройство, което изпраща магнитни сигнали към мозъка. Създадено, за да изучава религиозни и мистични преживявания, очевидно то може да предизвика и паранормални преживявания. 

Други предположения пък са за това, че виждането на призраци всъщност се случва заради много ниски звукови честоти. По-конкретно, инфразвукови, които са звуци под нормалния диапазон, който хората могат да чуят. Тези честоти могат да предизвикат физически и емоционални реакции, подобни на паранормалните преживявания. 

Много често хората, които са загубили близки, съобщават, че са били посетени от тях. Призрачните посещения могат да бъдат механизъм за справяне с болката, използван от скърбящия мозък за по-лесно превъзмогване на загубата. 

призрак дух
Снимка: iStock

Внезапна промяна в температурата на определено място не означава непременно, че сте срещнали призрак, както смятат много хора. Промени в нивата на влажност, прозорче или комин могат да бъдат отговорни за рязкото усещане за студ на определени места. 

Според друга известна теория, въглеродният диоксид също оказва влияние за паранормалното. През 20-те години на миналия век журнал по офталмология документира случай за двойка, която съобщава за паранормални преживявания в дома си. Оказва се, че те всъщност са имали халюцинации, предизвикани от изтичане на въглероден диоксид от пещта. 

Синдромът на експлодиращата глава е друга теория, която се опитва да обясни срещите с призраци. Това се получава, когато чуете силен шум като от експлозия, обикновено при заспиване или събуждане. Частта от мозъка ви, отговорна за изключването на тялото ви, за да ви въведе в състояние на сън, е малко объркана и вместо това прави обратното, поставяйки ви в състояние на тревога. Така че силната експлозия, която чувате, не е призрак, който се опитва да взриви къщата ви, а всъщност мозъкът ви е малко извън синхрон. 

Паранормалните преживявания са често срещани по време на сънна парализа. Това явление се случва, когато сте в състояние на сън, но сте полубудни и не можете да се движите. Това обикновено е объркващо и понякога ужасяващо преживяване. Но истината е, че просто сънувате – в стаята няма никой.

Дори снимките на малките топки светлина, за които толкова много хора твърдят, че са духове, всъщност могат да бъдат обяснени от науката. Те могат да бъдат редица неща, включително прах, цветен прашец, насекоми, влага или мръсен обектив на камерата.

В крайна сметка вярата в призраци ни помага да се справим със собствената си предубеденост към смъртта и като всяка друга система от вярвания ни помага да разберем мястото си в света.

Любопитни мистерии от онлайн пространството

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти