Ново откритие може да пренапише историята: 4000-годишни мумии се появяват преди Хелоуин

xinjiang desert
Снимка: Getty

Няколко преди Хелоуин през 2021 г. учени правят откритие, което е способно да промени всичко, което знаем за човешката история.

Десетилетна мистерия за произхода на група изненадващо запазени мумии, открити през 20 век в Таримския басейн в Китай, може да доведе до пренаписването на учебниците по история.

В доклад, публикуван в списание Nature, изследователите обявяват, че мумиите, за които мнозина преди смятат, че са мигранти, пътували до Китай, за да споделят земеделски практики, може да са били местни хора, които са научили земеделски техники от съседни групи.

Изследователите са използвали геномен анализ, за да проследят произхода на мумифицираните земеделци до „ловци-събирачи от каменната ера, които са живели в Азия преди около 9000 години“, се обяснява в доклада.

„Мумиите отдавна очароват както учените, така и обществеността след първоначалното им откриване. Освен че са изключително запазени, те са намерени в изключително необичаен контекст и показват разнообразни и далечни културни елементи“, казва съавторът на изследването Кристина Уаринър, молекулярен археолог в Харвардския университет, пред CNN.

„Намерихме убедителни доказателства, че те всъщност представляват силно генетично изолирана местна популация“,  добавя тя.

Мумиите са открити за пръв път в началото на ХХ век в района на Синдзян в Китай - пустинен район, който е известен като „едно от най-враждебните места на Земята“, казва в изявление Алисън Бетс, археолог от университета в Сидни, Австралия.

Телата са били погребани в лодковидни ковчези и увити в кожа от едър рогат добитък, което в комбинация с горещата и солена среда на пустинята ги е запазило по естествен начин, казват учените.

Смята се, че те са били погребани в района отпреди 2000 или повече години.

мумии
Снимка: Woudloper, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Учените секвенират геномите (съдържащи цялата генетична информация на даден организъм) на 13 души, които са живели „между 4100 и 3700 години и чиито тела са открити в най-долните слоеве на гробищата в Таримския басейн в южната част на Синдзян“.

След това те сравняват генетичните профили с повече от 100 древни популации и 200 съвременни групи хора, като някои от генетичните им характеристики съвпадат с мигранти от бронзовата епоха от Централна Азия, живели преди около 5000 години.

Въпреки това 13 от мумиите не отговарят на този профил и е установено, че са свързани с ловци-събирачи, „които са живели в Южен Сибир и днешен Северен Казахстан преди около 9000 години“.

„Това е бил регион на невероятни кръстопътища. Имало е оживено смесване на Севера, Юга, Изтока и Запада още преди 5000 години", казва пред CNN Майкъл Фракети, професор по антропология във Вашингтонския университет, който не е участвал в изследването.

Още по-парадоксално е, че е имало общност, която е силно интегрирана от културна гледна точка, но поддържа някои силно емблематични и уникални компоненти на собствената си местна идеология, култура и погребални традиции, както и привидно несмесен генетичен профил, датиращ още по-назад в дълбоките времена на първобитните предци.“

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти