Хората със синя кожа: медицинската мистерия на „Сините Фюгейт“

синя кожа Фюгейт
Снимка: iStock

Ако сте си мислили, че синият цвят на кожата може да бъде постигнат единствено със специален грим, историята на семейство Фюгейт ще ви изненада.

Членовете му се заселват в хълмовете на Кентъки и си спечелват името „Сините Фюгейт“. Те са известни и като „Сините хора на Кентъки“. Това се дължи на факта, че цялото семейство е имало естествено синя кожа.

В продължение на 150 години семейство Фюгейт живее в Кентъки, изолирано от останалия свят. Поради тази причина те предават синята си кожа на следващите поколения.

Изследванията, проведени върху оцелелите членове на семейството, се оказват ценни за нашето разбиране относно това как работи генетиката и как се предават чертите на преките потомци.

Историята на „Сините Фюгейт“ започва през 1820 г. с брака на Мартин Фюгейт

През 1820 г. той се установява в планините на Трабълсъм Крийк в източната част на щата Кентъки. Там намира любовта и се жени за Елизабет Смит. Мартин и Елизабет имат седем деца, четири от които са със синя кожа. Според изследвания, направени доста по-късно, това се дължало на генетична аномалия, довела до кръвно разстройство, наречено метхемоглобинемия.

Семейство Фюгейт
Снимка: Оwlcation, CC BY 4.0, PLOS

Самите Мартин и Елизабет не са били сини и не са изпитвали никакви симптоми на това генетично състояние. Ето защо са шокирани да видят, че децата им притежават необичаен цвят на кожата.

Тъй като местността остава много изолирана и до 1910 г. в нея не е имало пътища или железопътни линии, семейството е на практика откъснато от света. Така близки роднини започват да се женят помежду си и Мартин почти сигурно е бил роднина на Елизабет. Чрез тези бракове продължават да се раждат деца със синя кожа. Местните жители ги нарекли „Сините Фюгейт“.

Кръвосмешенията в рода допринасят генът на синята кожа да се предава дълги години.

Един от синовете на Мартин Фюгейт - Закарая - се оженил за сестрата на майка си. Въпреки че и двамата не са били със син цвят на кожата, когато децата им започнали да се женят помежду си, видният симптом на заболяването се проявил. Хора от други общности отказвали да се оженят за членовете на Фюгейт, тъй като се опасявали, че децата биха наследили синия цвят. Семейство Фугейт става все по-изолирано, докато не придобива възможността да пътува и да емигрира от местността.

Намиране на лек

В началото на 60-те години на миналия век двама потомци на семейство Фюгейт, Рейчъл и Патрик Ричи, започват да търсят помощта на специалисти. Те се срещат с д-р Мадисън Кауин III и му обясняват, че се срамуват от синята си кожа и търсят лек. Лекарят направил тестове и забелязал високи нива на метхемоглобин в кръвта.

Той прави инжекции с метилен на пациентите с цел да ги излекува. И двамата потомци били инжектирани с него и за кратко време цветът на кожата им станал нормален. Рейчъл и Патрик ликували, изумени от това просто решение, и започнали да приемат повече от тези метиленови таблетки, за да се уверят, че синият цвят никога няма да се върне в живота им.

Метиленът вече най-често се използва за оцветяване на вените при медицински процедури
Снимка: Публичен домейн Picryl
Метиленът вече най-често се използва за оцветяване на вените при медицински процедури

Потомците днес?

Бенджамин Стейси е последният известен член на семейството на Фюгейт. Той е роден през 1975 г. с много наситен син цвят на кожата. Всички в болницата изпаднали в паника, като видели Бенджамин и състоянието му. За щастие, с помощта на лекарите най-лошите симптоми се изчистват за няколко седмици.

Повечето от членовете на семейство Фюгейт от поколение на поколение са живели в добро здраве дори с тази генетична мутация. Според сведенията някои са доживели до 90-годишна възраст. Към настоящия момент данните сочат, че вече няма потомци на Фюгейт със синя кожа, но генът все още е жив.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти