Най-добрите варианти за заместване на липсващи зъби

Най-добрите варианти за заместване на липсващи зъби
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Едно от най-впечатляващите неща в съвременната стоматология са зъбните импланти.

Те изглеждат естествено и са постоянен и сигурен начин за възстановяване на липсващи или заместване на увредени зъби. Имплантите дават възможност на милиони хора да си върнат красивата усмивка и възможността да дъвчат отново пълноценно.

В повечето случаи имплантите са титанови щифтове (подобни на винт).

Могат да бъдат и керамични. Те заместват корените на естествените зъби.

След като бъдат поставени в челюстта, на тях се монтират надстройки (пънчета, абатмънти), които се покриват с коронки. Така напълно се възстановяват всички части на естествените зъби.

Кой може да поставя импланти?
Лечението с импланти обикновено се извършва от екип, който включва хирург, протезист и зъботехник. Хирургът поставя импланта в костта. Протезистът може да е и общо практикуващ зъболекар, който се занимава с възстановителна стоматология. Той взема отпечатъци и поставя    короната.

Зъботехникът изработва коронката. Много зъболекари предпочитат сами да извършват както поставянето на импланта, така и това на коронката.

Какво точно представлява лечението със зъбни импланти?
Лечението с импланти може да бъде имедиатно (веднага и много бързо с едно посещение) или да отнеме няколко месеца, в зависимост от вашето състояние.

Лечението може да се раздели на няколко фази.

*Предоперативна фаза
Устата, челюстите и зъбите ви биват прегледани подробно. Правят се нужните рентгенови снимки и компютърна томография, вземат се отпечатъци от вашите челюсти за гипсови модели.

Прави се подробен анализ на всички тези помощни средства, който помага на хирурга да определи с голяма прецизност точното място, където трябва да бъде поставен имплантът.

*Оперативна фаза (в два етапа)
Прави се разрез във венеца, за да може той да се разтвори и имплантът се поставя в костта, след което се венецът се затваря отново. Прави се с местна упойка.

След манипулацията може да имате оток, зачервяване на венеца, както и лек дискомфорт, който може да се избегне с медикаменти. За няколко дни венците се възстановяват напълно.

Вторият етап обикновено е от 2 до 6 месеца след първия. Венецът отново се отваря, за да се разкрие импланта и да се постави надстройката (пънчето). Венецът се затваря, обикновено се поставя временна коронка

*Следоперативна фаза
Фиксира се постоянната конструкция (най-често коронка или мост). Зъболекарят дава инструкции на пациента как да спазва по-добра хигиена.

Правят се редовни профилактични прегледи, за да може да се наблюдава дали всичко с импланта е наред. Периодично се правят рентгенови снимки и зъбно почистване.

Нов зъб за един ден?
Имедиатното лечение с импланти е алтернативен метод, при който имплантът и короната се поставят в едно посещение.

Това елиминира нуждата от втора оперативна интервенция, свързана с разкриването на импланта и ускорява много лечението.

Ако имате зъб, който предстои да бъде изваден, можете да питате стоматолога дали не сте подходящ пациент за този тип лечение.

Какво се прави, ако няма достатъчно кост, в която да се постави имплантът?
Зъболекарят прави анализ на гипсовите модели, рентгеновите снимки и компютърната томография, за да прецени дали имате достатъчно кост за поставяне на имплант в нея.

Ако костта не е достатъчно, може да се направи интервенция за нейното увеличаване, най-често свързана с поставяне на допълнително количество костно вещество.

След периода на зарастване, при наличие на достатъчно количество кост, се пристъпва към поставянето на имплант.

Кой не е подходящ за импланти?
Лечението със зъбни импланти не е правилен избор за възстановяване на всеки пациент.

Неподходящи пациенти или такива, на които трябва да се обърне по-специално внимание, са хора, които нямат достатъчно кост и прогнозата за поставяне на изкуствена такава не е обнадеждаваща; заболявания на венците; пациенти с остеопороза, диабет или рак; пациенти, които няма да полагат достатъчно грижи за импланта вкъщи; пациенти, които пушат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти