Да укрепим костите си и да се предпазим от остеопороза

Здравето е в моите ръце
Снимка: Thinkstock

След многократни анализи американски учени установиха, че хранителният режим с качествено съдържание на витамин C може да укрепи опорно-двигателния ни апарат и да намали шанса от развитие на остеопороза.

Изследванията са били направени върху лабораторни мишки, като се оказало, че редовният прием на витамин C – заздравява скелета и стимулира производството на ново костно вещество в организма на гризачите.

Все още обаче предстоят по-задълбочени експерименти, за да се установи дали балансираната употреба на витамин C ще окаже толкова благодатен ефект и при хората.

Според специалистите това ви било сериозна крачка напред за превенцията на остеопорозата, която е все по-масово срещана, особено след менопаузата.

През 2008 г. бяха проведени подобни проучвания за връзката между консумацията на храни, богати на витамин C, и подсилването на костите, но тогава се оказа, че тя се отчита само при мъжете.

Медиците допълват, че антиоксидантното действие на витамин C допринася за устойчивостта на костните клетки и помага за по-доброто усвояване на калция.

Продуктите, които изобилстват от витамин C, са: папая, червени чушки, броколи, зеле, ягоди, киви, карфиол, брюкселско зеле, сладки картофи, пъпеш, шипки и др.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти